Serek homogenizowany 0% tłuszczu
Mam pytanie dotyczące serków homogenizowanych bez tłuszczu. Wiem, że serki homogenizowane nie są zbyt zdrowe ponieważ tłuszcz które zawierają prawie nie wymaga trawienia i bardzo szybko wchłania się z układu pokarmowego do krwi. A jak to jest z serkami homogenizowanymi bez tłuszczu. Czy są one zdrowsze?
Witam,
przede wszystkim mleko oraz wszystkie produkty mleczne pozbawione tłuszczu (0-0,5% tł.) nie są godne polecenia. Mleko i przetwory mleczne spożywamy głównie z powodu wapnia, białka, witamin A, E, D. Produkty odtłuszczone nie mają tych witamin, gdyż one rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Dzieci powyżej 3 roku życia oraz osoby dorosłe powinny spożywać produkty o obniżonej ilości tłuszczu, ale nie zupełnie go pozbawione. Zaletą serków homogenizowanych o wyższej zawartości tłuszczu w porównaniu z tymi odtłuszczonymi jest to, że mają idealną konsystencję. Do takich serków nie ma więc potrzeby dodawania sztucznych stabilizatorów i zagęstników. Oczywiście to nie znaczy, że producent ich mimo wszystko nie dodał.
Większość serków homogenizowanych zawiera duży dodatek cukru, substancji zagęszczających i stabilizujących, barwników, konserwantów. Im dłuższy skład na etykiecie takiego serka, tym gorzej dla naszego zdrowia. Warto więc być świadomym konsumentem i zawsze dokładnie analizować skład produktów. Przy wyborze serka należy kierować się nie tylko zawartością tłuszczu (należy wybierać serki o niższej zawartości tłuszczu, ale nie zupełnie odtłuszczone), ale również zwracać uwagę na dodatek sztucznych barwników, konserwantów, zagęszczaczy.
Ostatnio pojawiło się dość dużo opinii na temat szkodliwości mlecznych produktów homogenizowanych, zwłaszcza ich wpływie na wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Nie ma jednak dowodów naukowych, które potwierdzałyby szkodliwość dla organizmu człowieka takich produktów. Serki homogenizowane z dodatkiem cukru należy jednak traktować wyłącznie jako deser i spożywać okazjonalnie.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Serek homogenizowany MenuB z Mlekovity