banner

Smakija kaszka z sosem owoców leśnych

Autor: Monika Hajduk

Witam, prosiłabym o analizę kaszki Smakija. Moja córka (4 latka) ją uwielbia i daje ją raczej na deser. Czy jak daje córce maksymalnie dwa razy w tygodniu na deser taką kaszkę to bardzo źle robię? Czy składniki karagen i guma ksantanowa są bardzo złe dla dzieci? Wiem, że powinnam sama gotować kaszkę, ale córka tak lubi kupne jogurty i desery, że chce jej raz na jakiś czas coś dobrego kupić. Dziękuję.

Nazwa produktu
Smakija kaszka z sosem owoców leśnych

Podstawowe informacje
Kategoria: deser
Producent: Bacha Polska Sp. Z o. o.
Opakowanie: 130 g
Przechowywać w temp. 2 do 8 stopni Celsjusza

Skład
Mleko pełne, sos z owoców leśnych 20% (wiśnie, czarna porzeczka, sok jeżynowy), substancje zagęszczające: modyfikowana skrobia kukurydziana, karagen, guma ksantanowa), śmietanka, cukier, kaszka manna z pszenicy (6%)

Wartość odżywcza

Kcal
126 kcal/100g produktu

Białko
2.8 g/100g produktu

Węglowodany
17.8 g/100g produktu

Tłuszcz
4.8 g/100g produktu

Zalety

- ładne opakowanie, zachęcające dzieci do spożycia
- smaczna
- bardzo dobry sos owocowy

Wady

- duża zawartość cukru w porcji produktu
- dodatek substancji zagęszczających

Co na to ekspert?
mgr Monika Hajduk, dietetyk

Kaszka Smakija, podobnie jak większość deserów dostępnych na rynku, zawiera dodatek cukru, którego duże ilości nie powinny znajdować się w diecie naszych pociech. Warto również zaznaczyć, że sos zamknięty w oddzielnym kubeczku (20%) to owoc jedynie w 10%. Resztę stanowią substancje zagęszczające – modyfikowana skrobia kukurydziana, karagen, guma ksantanowa. Kaszki manny w produkcie jest zaledwie 6%.

Czym są substancje dodatkowe, które możemy znaleźć w produkcie?

Karagen (E407) to suszony ekstrakt z czerwonych alg morskich dodawany do żywności w celu zwiększenia jej lepkości. Uważa się, że spożywany w dużych ilościach może przyczyniać się do wzdęć i owrzodzeń jelit. W badaniach na zwierzętach wykazano, że karagen może także niekorzystnie wpływać na układ immunologiczny.

Guma ksantanowa (E415) powstaje w procesie fermentacji i stosowana jest jako stabilizator i zagęstnik. Ma właściwości alergenne, może powodować m.in. tymczasowe wysokie ciśnienie krwi oraz migrenę. Ponadto, spożywanie jej w dużych ilościach może prowadzić do wzdęć, biegunek i bólów brzucha. Uważa się, że na nietolerancję gumy ksantanowej, podobnie jak glutenu może cierpieć około 1% populacji.

Nie ma dowodów naukowych o ewentualnej szkodliwości modyfikowanej skrobi kukurydzianej. Co ważne – słowo "modyfikowana" odnosi się do sposobu obróbki i nie świadczy o modyfikacji genetycznej.

Pamiętajmy, że na jakiekolwiek substancje dodatkowe dodawane do żywności najbardziej wrażliwe są dzieci, alergicy, osoby starsze i o wrażliwym układzie pokarmowym. Dziś coraz trudniej na półkach sklepowych możemy znaleźć produkty bez dodatku substancji dodatkowych.

Analizowany produkt może stanowić od czasu do czasu deser dla naszej pociechy. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar i zdrowy rozsądek oraz nie serwować go dziecku codziennie (2 razy w tygodniu to dopuszczalna ilość).

W zamian proponuję przyzwyczajać dziecko do naturalnego twarożku czy kaszy z własnoręcznie zrobionym musem owocowym. Jeśli dziecko niechętnie sięga po to, co zrobione własnoręcznie, na początku można próbować „łamać” smaki (łączyć smaki lubiane ze smakami nieznanymi dla dziecka). To sprawi, że dziecko powoli będzie przyzwyczajać się do nowych smaków podwieczorków. Mamy lato, korzystajmy z dobrodziejstw dużej gamy owoców i przygotowujmy dziecku kolorowe, smacznie wyglądające i kolorowe desery zachęcające do spożycia. Pamiętajmy, aby przyrządzane przez nas dania były kolorowe, przyozdobione i apetycznie podane. To zachęci dziecko do spożycia.

Generalna ocena w skali od 1 do 5
3

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.


Przeczytaj także:

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.