Sok Vega Prowansalskie Pola czy jest dobry dla dzieci?
Pani Dietetyk proszę o opinię soku VEGA Prowansalskie Pola. Mój synek ma dwa lata i zastanawiam się czy mogę dawać taki sok? Skład moim zdaniem jest ok tylko nie wiem czy dzieci mogą pić takie soki? Będę wdzięczna za odpowiedź, ewentualnie proszę polecić inny sok warzywny dobry dla dwulatka? Czy kwasy tłuszczowe nasycone są dobre dla dziecka? Jaka ilość sodu w tego rodzaju soku jest odpowiednia?
Nazwa produktu
Vega Prowansalskie Pola – Sok z warzyw i owoców z zagęszczonych soków, przecierowy, pasteryzowany, wzbogacony witaminą C.
Podstawowe informacje
Kategoria: sok
Producent: MW-GMW Sp.zo.o. Sp.k TYMBARK
Opakowanie: 500 ml
Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wysoka zawartość błonnika, źródło witamin A i C. Wstrząsnąć przed otwarciem. Po otwarciu może być przechowywany w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Skład:
Przeciery i soki (86%) z: pomidorów, marchwi (25%), jabłek, buraków ćwikłowych (3%), pietruszki, cebuli, porów, brokułów (1%), szpinaku i karczocha (0,1%), woda, sól morska, witamina C, pieprz czarny, ekstrakt z rozmarynu.
Wartość odżywcza:
Kcal
25 kcal/100g produktu
Białko
0.7 g/100g produktu
Węglowodany
4.6 g/100g produktu
Cukry
4.4 g/100g produktu
Tłuszcz
0.2 g/100g produktu
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
0.02 g/100g produktu
Błonnik pokarmowy
1.4 g/100g produktu
Sód
0.29 g/100g produktu
Witamina C
12 mg/100g produktu
B-Karoten
1.2 mg
Zalety:
• Bardzo dobry smak
• Treściwy
• Bardzo ładne opakowanie, które podoba się także dzieciom.
• Bez dodatku cukru
• Zawiera błonnik pokarmowy.
Wady:
• Nie znalazłam, choć nie znam się na ilościach poszczególnych składników. Nie wiem czy ilość sodu jest duża?
Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Przecierowe soki warzywne i warzywno-owocowe są cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Do tego mają o około połowę mniej cukru niż soki z owoców, dlatego warto urozmaicać nimi dietę małych dzieci. Należy wybierać takie soki, które nie mają w swoim składzie soli (np. pomidorowy). Wadą większości soków tego typu produkowanych przemysłowo jest jednak spory dodatek soli, dopasowany do preferencji dorosłych konsumentów, a niekoniecznie odpowiadający potrzebom małych dzieci. Z tego powodu dużo lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przyrządzanie soków z dowolnej kompozycji warzyw przy użyciu sokowirówki. Wtedy kontrolujemy ilość dodawanej soli lub nie dodajemy jej wcale.
Sok Vega Prowansalskie Pola zawiera o ponad 50% mniej cukru niż większość soków z samych owoców. Zawiera też o ponad połowę więcej błonnika. Witamina C w składzie pełni rolę środka konserwującego i uzupełnia stratę naturalnej witaminy podczas produkcji. Etykieta produktu jest dobrze opisana, plusem jest podanie zawartości sodu. Ilość ta jest przeciętna biorąc pod uwagę inne tego typu soki.
Dziecko w wieku 1-3 lata do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje jednak tylko 750 mg sodu na dobę. Ilość ta jest w zupełności zapewniana (i przekraczana) w diecie, w której nie używa się soli do przyrządzania potraw. Dodatek soli obciąża organizm małego dziecka, a także przyzwyczaja je do słonego smaku ucząc tym samym niezdrowych nawyków żywieniowych.
Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe nasycone, to ich źródłem w diecie są głównie produkty zwierzęce. W diecie małych dzieci nie trzeba ich ograniczać.
Od czasu do czasu możemy podać malcowi niewielką ilość Soku Vega Prowansalskie Pola, pod warunkiem, że jednocześnie zadbamy o ograniczenie innych produktów z dodatkiem soli.
Produkt dozwolony w diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
3,5
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch