Szybkie pomysły na lekkie domowe lody
W czasie upałów ciężko odmówić sobie i dzieciom lodów. Kuszą nas rozmaitymi smakami i tak przyjemnie ochładzają organizm. Ciężko zastąpić je czymś innym, ale warto spróbować w domu przygotować lżejsze i bez sztucznych dodatków zamienniki. Powinny przypaść do gustu zarówno mamom, jak i ich pociechom.
Sposobów i pomysłów na wykonanie jest wiele, a te, które opiszę są bardzo proste, jednak w większości przypadków musimy wykazać się cierpliwością, bo czas zamrażania sporo trwa. Dzieci z reguły są niecierpliwe, więc warto zdrowszą wersję sklepowych lodów mieć już przygotowaną w lodówce.
Najłatwiejszy sposób to wykorzystanie woreczków lub foremek do lodu. Wystarczy, że zamiast wody wlejemy do nich sok owocowy. Tym sposobem otrzymamy „lodowe cukierki”, albo kostki z soku, które będą interesująco wyglądać w szklance z wodą mineralną i być może zachęcą dzieci nie lubiące wody do jej picia.
Możemy także kawałki owoców (grube plastry kiwi, połówki banana, brzoskwini itp.) nadziać na drewniane patyczki, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych orzechach i w takiej formie zamrozić. Wygląda efektownie i pysznie smakuje, przy okazji dostarczając witamin i składników mineralnych bez chemicznych dodatków.
Owoce można także zmiksować same (wtedy otrzymamy lekki sorbet) lub z dodatkiem mleka albo jogurtu i zamrozić w takiej postaci. Zamrażać możemy w specjalnych foremkach do lodów, ale także np. w opakowaniach po jogurcie/śmietanie, zwykłych papierowych kubeczkach, albo w większej misce i wtedy dzielić je łyżką. W tworzeniu nowych mieszanek smaków ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Banany można także zamrozić w całości (obrane ze skórki). Kiedy będziemy mieli ochotę na lody wystarczy wyjąć zamrożone banany, pokroić w plasterki, odczekać kilkanaście minut i zmiksować na gładką masę. Podobnie jak wyżej można dodać mleka lub jogurtu. Dodatkowo warto wzbogacić smak bakaliami i orzechami, co podniesie wartość odżywczą mrożonego deseru. Wykorzystać można również drobne mrożone owoce, ale w ich przypadku od razu po wyjęciu z zamrażalnika trzeba zabrać się za miksowanie.
Kolejny pomysł to zamrożenie jogurtu naturalnego w kubeczku i przygotowanie do niego sosu z roztopionej czekolady lub z owoców sezonowych. Aby otrzymać sos owocowy, wybrane owoce wystarczy jedynie zmiksować na jednolitą masę. Można pokusić się o dodatek miodu w przypadku kwaśnych owoców, lub innych dodatków, które podpowiada nam wyobraźnia.
To tylko kilka pomysłów na łatwe w przygotowaniu lody lub sorbety. Jeśli będziemy mieć ochotę na te kremowe waniliowe lub śmietankowe również warto poszukać inspiracji na przygotowanie ich w domu. Pewność, że nie spożywamy góry cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczów nieznanego pochodzenia oraz pyszny, naturalny smak powinny wynagrodzić nam czas poświęcony na ich przygotowanie. Pociechy także nie powinny być zawiedzione.
mgr Aleksandra Reyer
Dietetyk
Przeczytaj także: Lody waniliowe domowej roboty