Słodycze w diecie dziecka
Chciałabym się dowiedzieć jakie słodycze są zdrowe dla dzieci. Moja córka 4 lata ciągle domaga się czegoś słodkiego. Nie mogę jej ciągle odmawiać bo widzi że inne dzieci jedzą. Nie chce aby czuła się gorsza. Jak mogę przekonać córkę do zdrowszych słodyczy i jakie wybierać w sklepie. Czy wafelki czy chałwa to aż tak straszny wybór. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, bo chciałabym aby córka była zdrowa. Jaka ilość cukru jest zdrowa ? (Dodam że córka je tylko jogurty robione przeze mnie z owocami, kakao naturalne z łyżką miodu, nie dosładzam kompotów, naleśników itp.). Czy jest prawdopodobne że córka otrzymuje za mało cukru i dlatego domaga się słodyczy?
Pojęciem cukier lub cukier stołowy zwyczajowo określamy sacharozę. Jest to dwucukier składający się z cząsteczki glukozy i fruktozy. Zalicza się on do grupy węglowodanów łatwoprzyswajalnych przez organizm człowieka, a przy tym nie dostarcza żadnej wartości odżywczej prócz energii. Z tego względu powinno ograniczać się jego spożycie, ponieważ nadmierna konsumpcja sacharozy prowadzi do otyłości, a także do próchnicy zębów (sprzyja rozwojowi bakterii w jamie ustnej). Jedzenie dużej ilości pokarmów bogatych w cukier ma ponadto działanie uzależniające. Jeśli od małego przyzwyczaimy dziecko do słodkiego smaku, to w późniejszym życiu będzie ono również często sięgało po słodycze. Warto pamiętać, że dzieci mają bardziej wyczulony zmysł smaku niż dorośli i nie potrzebują dosładzania potraw. Nie oznacza to jednak, że w diecie malucha nie ma miejsca na słodkie przekąski. Należy po prostu świadomie wybierać słodycze.
Dziecko w wieku przedszkolnym potrzebuje średnio 180 g węglowodanów na dobę. W profilaktyce chorób dietozależnych (otyłości, cukrzycy, miażdżycy) zaleca się, aby cukry proste stanowiły nie więcej jak 10% dobowej podaży węglowodanów. Resztę powinny stanowić węglowodany złożone, których źródłem jest pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, płatki zbożowe, makarony, a także warzywa. Oprócz energii dostarczają witamin, składników mineralnych i błonnika.
Czteroletnie dziecko może spożyć codziennie około 18 g cukrów łatwoprzyswajalnych w formie słodyczy. Taka porcja to na przykład: 3,5 łyżeczki cukru, 3-4 karmelki, 2 kawałki ciasta biszkoptowego (50 g), 1 i ½ batonika Milky Way, lub opakowanie owocowego serka homogenizowanego (150 g).
Warto jednak starać się, aby cukier pochodził z produktów naturalnych, takich jak: owoce (świeże i suszone), soki owocowe, miód. Oprócz cukru dostarczają witamin, minerałów i innych cennych składników. Jest też wiele „zdrowszych” słodyczy, które oprócz cukru i sporej ilości kalorii zawierają również wartościowe składniki odżywcze. Twarda czekolada, najlepiej gorzka (nie nadziewana) – zawiera magnez, wapń i żelazo. Sezamki, chałwa, batoniki z orzechów i karmelu– zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Batoniki musli, z ziarnami – są źródłem błonnika. Stanowią one na pewno lepszą alternatywę dla wafelków, ciasteczek „markizów” czy czekoladowych batonów, które zawierają szkodliwe kwasy tłuszczowe trans. Niewskazane dla dzieci są też słodycze „do żucia”, które wolno się rozpuszczają i oblepiają zęby czyniąc je podatnymi na próchnicę. Prostą drogą do osłabienia szkliwa zębów jest również podawanie przed snem (już po umyciu zębów) i w nocy słodzonych napojów. Cukier w nich zawarty przez całą noc pozostaje w jamie ustnej i jest doskonałą pożywką dla bakterii próchnicotwórczych.
Kupując słodycze należy uważnie czytać etykiety i wybierać te, które nie mają w swoim składzie utwardzonych tłuszczów roślinnych, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Nawet te z pozoru zdrowe ciasteczka czy batoniki z płatków śniadaniowych mogą kryć w sobie szkodliwe składniki.
Jak przekonać córkę do jedzenia zdrowszych słodyczy? Może warto zaangażować ją w przygotowywanie domowych deserów. Wspólne pieczenie ciasteczek z płatków owsianych lub ciasta drożdżowego będzie na pewno wspaniałą i pouczającą zabawą. Dzieci chętniej jedzą potrawy, w których przygotowaniu same uczestniczyły. Dobrym sposobem jest też tłumaczenie dziecku z czego składa się posiłek, co w nim jest zdrowe i dlaczego, a co jest szkodliwe. Można się zdziwić, jak szybko to zapamiętają.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Nutella - krem do smarowania z orzechami laskowymi