Testy skórne
Witam, jestem mamą 11 miesięcznej dziewczynki. Z uwagi na jej problemy skórne zrobiłam jej testy z krwi na obecność przeciwciał. W skali 6-ścio stopniowej wyszło,że ma m.in alergię pokarmową na białko jaja (klasa 4), soję (klasa 3) żółtko jaja i Beta-laktoglobulinę (klasa 2). Tak na prawdę mam problem z ustaleniem jej diety, nie mam pojęcia, co mogę jej przyrządzać do jedzenia. Bardzo proszę o pomoc.
Wyniki testów znacznie ułatwiają ustalenie diety dla Pani córki, wystarczy nieznacznie zmodyfikować obowiązujące zalecenia żywienia niemowląt i Pani córka będzie zdrowo rosła. Na pewno wyeliminować trzeba jaja, soję i mleko. Z diety należy usunąć także wszystkie produkty, które w swoim składzie zawierają powyższe produkty. Niestety nadal zdarza się, że niektóre z nich mogą być składnikiem ukrytym, który występuje w produkcie natomiast nie figuruje w składzie na opakowaniu. W związku z tym z wprowadzeniem w życie powyżej diety nieodłącznym elementem zakupów powinno być czytanie etykiet na opakowaniach i jeśli będzie Pani miała cień wątpliwości co do składu lepiej odłożyć taki produkt z powrotem na półkę.
Z diety córki należy wyeliminować mleko (krowie, owcze, kozie), ponieważ zawiera ono Beta-laktoglobulinę. Beta-laktoglobulina jest białkiem mleka zaliczanym do białek serwatkowych i poza kazeiną jest drugim głównym alergenem, uczulającym nawet do 80% chorych ze zdiagnozowaną alergią na mleko (ciekawostka- mleko wielbłądzie nie zawiera beta - laktoglobuliny). Eliminacji podlegają także przetwory mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, napoje mleczne), produkty zawierające serwatkę, desery na bazie mleka, lody, kremy (w ciastkach), masło, miksy tłuszczowe do smarowania zawierające w składzie tłuszcz mleczny, margaryny z dodatkiem masła, śmietana, pieczywo (niektóre zawierają mleko np. bułki maślane, drożdżówki, chałki), czekolada mleczna, ciastka, cukierki mleczne (np. krówki), niektóre wędliny drobno rozdrobnione (parówki, mortadela, mielonki, pasztety), zupy i sosy w proszku, sosy typu chrzanowy, czy tatarski, gotowe do spożycia potrawy (naleśniki, krokiety, gofry). Nie może Pani podawać dziecku zwykłego mleka modyfikowanego oznaczonego cyfrą 2. Powinien to być tak zwany preparat mlekozastępczy (dostępny wyłącznie na receptę), w którym białka mleka są odpowiednio zhydrolizowane, tak aby miały znacznie mniejszy stopnień alergenności.
W przypadku stwierdzonej alergii na białka serwatkowe i nie stwierdzonej alergii na kazeinę dozwolone jest spożywanie serów twarogowych. Jest to możliwe ze względu na proces produkcji tych serów. Sery twarogowe zawierają białka kazeinowe, a większość białek serwatkowych zostaje usunięta do serwatki. Jeśli zdecyduje się Pani na podawanie córce serów twarogowych to należy zachować ostrożność i zacząć od podawania minimalnych ilości sera, a następnie obserwować czy nie wystąpią objawy reakcji alergicznej. Najmniej alergennymi mięsami są królik, indyk, jagnięcina. Wędliny najlepiej przygotowywać samemu w domu z pieczonego lub gotowanego mięsa. Poza tym dozwolone są wszystkie kasze, ryż, makaron ryżowy, margaryny bezmleczne, pieczywo bez dodatku mleka (na zakwasie),
Ustalenie dalszych szczegółów diety zależy także od sposobu karmienia tzn. od tego czy nadal karmi Pani córkę piersią czy wyłącznie mlekiem modyfikowanym. W pierwszym przypadku nadal obowiązuje karmienie na żądanie, a poza tym dziecku należy podawać posiłki uzupełniające. Jednak w przypadku karmienia piersią dieta eliminacyjna obowiązuje także Panią. Do posiłków uzupełniających zalicza się posiłek dwudaniowy składający się z zupki jarzynowej z dodatkiem kaszki glutenowej oraz drugiego dania składającego się z gotowanego mięska (15-20g), jarzynki, małego ziemniaczka lub ryżu. W przypadku potwierdzenia alergii na Beta-laktoglobulinę należy wyeliminować z diety mięso wołowe i cielęcinę, ze względu na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowych. Obiad taki raczej należy podawać dziecku w odpowiednim odstępie czasowym. W diecie dziecka powinny się znaleźć także produkty zbożowe (kleiki / kaszki glutenowego lub bezglutenowe), w przypadku diety Pani córki, w połączeniu z preparatem mlekozastępczym.
W zaleceniach jest mowa o wprowadzeniu całego jajka, jednak w diecie Pani córki jest to niemożliwe. W związku z tym można zwiększyć nieco ilość mięska w diecie (np. dodawać do zupki), można podawać dziecku ugotowaną rybę. Warto także dodać, że w przypadku uczulenia na jaja kurze mogą wystąpić reakcje krzyżowe z mięsem kurcząt. Należy także pamiętać, że białka jaj mogą uczulać na drodze wziewnej (podczas gotowania, smażenia itp.). W ciągu dnia powinniśmy zapewnić dziecku porcję owoców jednak nie powinna być ona większa niż 150g i najlepiej żeby owoce były podane w formie przecieru lub sok owocowego (najlepiej przecierowego).
Jeśli jednak Pani córka karmiona jest mlekiem sztucznym to w ciągu dnia dziecko w tym wieku powinno spożywać 4 – 5 posiłków. Trzy z nich o objętości 220ml powinny być posiłkami mlecznymi w postaci kaszki lub kleiku mleczne glutenowego lub bezglutenowego, niewielkich ilości pieczywa, biszkoptów, sucharków w połączeniu z preparatem mlekozastępczym. Kolejny posiłek to dwudaniowy obiad wyglądający w taki sam sposób jak wyżej oraz porcja owoców.
Jeśli ma Pani jeszcze jakieś wątpliwości lub chciałaby Pani jeszcze bardziej szczegółowych informacji- zapraszam do kontaktu przez www.przepisy-dla-dzieci.pl.
mgr Magdalena Gronau,
Dietetyk
Przeczytaj także: Żywienie 11 miesięcznego niemowlaka ze skazą białkową