Tort dla alergika
Witam. Za niecały miesiąc mój syn kończy roczek, szukam cukierni która zrobi mi tort na roczek dla alergika na mleko krowie jednak żadna nie chce się tego podjąć. Proszę pomóżcie. Czym mogę zastąpić mleko krowie? Czy znacie przepis na pyszny tort dla alergika na roczek?
Witam,
u dzieci uczulonych na mleko krowie zastępujemy je w diecie mieszankami mlekozastępczymi o zmienionej strukturze alergizującego białka. Najpopularniejsze z nich to Bebilon Pepti i Nutramigen. Z tych dwóch jedynie Nutramigen nadaje się do obróbki w wysokiej temperaturze, czyli do gotowania i pieczenia. Poniżej podaję przepis na tort z jego udziałem.
Ponadto, jeśli dziecko nie ma uczulenia na soję, to każdy prosty przepis można zmodyfikować tak, by zastąpić mleko napojem sojowym przeznaczonym specjalnie do gotowania (np. firma Sante ma takie w ofercie).
Innym rozwiązaniem jest po prostu rezygnacja z mlecznych dodatków. Zwykły biszkopt w swoim przepisie nie zawiera mleka. Można go przełożyć i udekorować dżemami, galaretkami, owocami.
TORT BEZMLECZNY
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru pudru (wg mnie można dać mniej)
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki masy pierwszej (krem waniliowy):
- 1 jajko
- 300 ml Nutramigenu
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki masy drugiej:
- 200 g niskosłodzonego kwaskowatego dżemu (np. malinowy, z czarnej porzeczki)
Do dekoracji: winogrona, banany, maliny lub inne ulubione owoce
Wykonanie:
Krem waniliowy: w rondelku o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki oprócz cukru waniliowego. Ubijać gotując na wolnym ogniu aż masa osiągnie pożądaną konsystencję. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z żółtkami i delikatnie połączyć wszystko z pianą z białek. Wlać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Podzielić biszkopt na trzy części. Dolną część posmarować połową kremu waniliowego, przykryć środkową częścią, na której następnie rozsmarować dżem i przykryć trzecim plackiem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą częścią kremu. Udekorować owocami.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta eliminacyjna w leczeniu alergii pokarmowej