banner

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne

Autor: Justyna Trojaczek

Czy można kupić w hipermarkecie prawdziwe masło? Na półkach sklepowych jest naprawdę duży wybór. Tylko niestety niewielki procent stanowią masła bez dodatków. Większość ma barwniki itp. a jeszcze inne okazują się margaryną. Są i takie, które pomimo że na etykiecie napisane jest 82% tłuszczu i powinny smakować jak prawdziwe masło, niestety smakują jak woda. Wypróbowałam już wiele i niestety bardzo trudno trafić na masło (poza sklepem ekologicznym), które byłoby smaczne. Przez przypadek postanowiłam wypróbować masło fińskie i naprawdę bardzo miło się zaskoczyłam. Synek je bardzo lubi, choć od dłuższego czasu spożywamy je raczej okazjonalnie.

Nazwa produktu
Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne.

Podstawowe informacje

Kategoria: masło

Producent: Wyprodukowano przez Valio Ltd, Finland PO BOX 10 Helsinki dla Bunge Polska Sp. Z o.o. ul. Jagodne 1, 05-480 Karczew

Opakowanie: 200g

Skład: masło zawartość tłuszczu 82%

Zalety

• Bardzo dobry smak, czuć śmietankę
• Bez dodatków, barwników

Wady

• Jest tak smaczne, że można jeść pieczywo tylko z masłem. Niestety według zaleceń Dietetyków powinniśmy ograniczyć spożywanie masła, dlatego ostrożnie z tym produktem szczególnie u dorosłych.

Co na to ekspert?

Alicja Hojda, dietetyk

Dobrej jakości masło powinno być jedynym (oprócz mleka) źródłem tłuszczów nasyconych w diecie niemowlęcia i małego dziecka. Jest ważnym składnikiem, gdyż zawiera dobrze przyswajalne witaminy A i D. Zawiera też cholesterol, który jest potrzebny dzieciom do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

Termin „masło” jest zarezerwowany jedynie dla tłuszczu mlecznego. Na opakowaniu dobrej jakości masła powinno być wyraźnie napisane „masło” oraz powinna być podana zawartość tłuszczu (82% dla masła ekstra i 73% dla masła śmietankowego). Nie trzeba podawać składu, ponieważ żadne inne składniki nie mogą w świetle prawa się w nim znajdować. Prezentowane masło spełnia wszystkie warunki dobrej jakości.

Masło można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia jako dodatek do zupek jarzynowych. Powinno się wyłącznie nim smarować pieczywo dla dzieci do 3 roku życia (potem zamiennie z dobrej jakości margaryną). Masło jest produktem zabronionym w przypadku alergii na białka mleka krowiego. Dozwolone w diecie bezglutenowej.

Generalna ocena w skali od 1 do 5:
5

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.


Przeczytaj także:
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.