Wielkanocne jajeczka
Jak urozmaicić i uatrakcyjnić wielkanocne wypieki, tak by były wspaniałą niespodzianką dla Twoich maluchów?
Upiec wielkanocne jajeczka, które z całą pewnością przypadną do gustu nie tylko tym najmłodszym. Wypieki w kształcie jajek nie są bardzo trudne w przygotowaniu, aczkolwiek wymagają nieco czasu i cierpliwości, więc lepiej nie zabierać się za nie gdy jesteśmy zmęczone, zniecierpliwione lub gdy dzieci przewracają właśnie dom do góry nogami. Możemy też zaangażować dzieci we wspólne przygotowania tych oryginalnych jajeczek. Dzieciom powinien spodobać się ten pomysł, szczególnie jeśli będą wiedziały, że po wszystkim będą mogły skosztować swoich wypieków.
Do przygotowania wypieków w kształcie jajeczek potrzebujemy:
8 całych (nierozbitych) skorupek jajek – wydmuszek
3 jajka
100 g masła miękkiego
½ szklanki cukru
2 łyżeczki ulubionego aromatu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Olej
Forma do muffinek
Folia aluminiowa
Wytłaczanka papierowa od jajek
Przygotowanie:
Układamy surowe jajka w wytłaczance ostrzejszym końcem w dół. Na górze, czyli na drugim końcu jajka robimy otwór za pomocą igły i powiększamy j do około 1-2 cm.
Wyjmujemy kolejno jajka i przelewamy zawartość wszystkich do naczynia. Jeżeli zawartość jajka nie chce się wylać, wkładamy do środka przez otwór drewniany patyczek i rozbijamy strukturę jajka, wtedy bez problemu powinno się przelać przez otwór.
Myjemy skorupkę pod bieżącą zimną wodą, następnie nalewamy wodę do miski, wsypując do niej sól (na około 1 l wsypać 100 g soli). Zanurzamy całą skorupkę napełniając ją soloną wodą, tak aby usunąć ze środka całe powietrze. Pozostawiamy na około ½ godziny, następnie wyjmujemy, ponownie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i kładziemy na ściereczce lub ręczniku papierowym do wyschnięcia.
Nastawiamy piekarnik do 180 stopni C.
Dno foremek na muffinki wykładamy folia aluminiową, układając ją tak, aby utrzymała skorupkę w pozycji pionowej, otworem do góry.
W drugim naczyniu dokładnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy 3 jajka, ubijamy aż masa będzie miała kremową puszystą konsystencję, następnie przesiewamy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Przekładamy połowę ciasta do kolejnego naczynia. Do jednego z nich dosypujemy kakao, do drugiego dodajemy ulubiony aromat. Jeśli ciasto jest dość gęste można rozrzedzić je dodając do niego odrobinę mleka.
Do wysuszonych skorupek nalewać po łyżce oleju i poruszać nią tak, by olej pokrył całe jej wnętrze (ścianki). Nadmiar oleju odlać ze skorupki.
A teraz już samo napełnienie skorupek ciastem. Można sobie w tym pomóc nalewając ciasto za pomocą lejka lub szprycy do ciasta z końcówką do nadziewania. Możemy nakładać ciasto oddzielnie, jeśli chcemy by jedne jajka były brązowe, a drugie jasne, lub nakładać ciasto na przemian, jeśli chcemy by jajka były marmurkowe.
Ciasto wlewamy do wysokości 2/3 – ¾ skorupki. Jeśli nalejemy zbyt mało, może nie wyrosną na całą skorupkę i nie będzie zamierzonego efektu, jeśli z kolei nalejemy zbyt dużo (np. do samej góry skorupki) może wykipieć przez otwór.
Ciastkowe jajka pieczemy ok 25-30 min. Do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy, wkładając długi patyczek przez otwór). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Jajeczka można podawać już obrane lub pozostawić w skorupkach, aby dzieci mogły sobie same rozpakować swoją niespodziankę.
Smacznego.
Katarzyna Maciejko-Zielińska
Przeczytaj także: Domowe wypieki