Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw strączkowych?
Czy ma Pani pomysł, jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw strączkowych. Brakuje mi pomysłów. Z góry dziękuję Natalia.
Poniżej przedstawiam przepisy na dania z roślin strączkowych, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym
Na śniadanie: zdrowa zielona pasta do kanapek
• Bób
• Sól kamienna
• Świeżo mielony kolorowy pieprz
Bób ugotować, obrać ze skórki, zmielić blenderem (lub tłuczkiem) na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Na obiad: zupa pomidorowa z soczewicą
• Łyżka masła
• Duża cebula
• 2,5 szklanki wody + 3 łyżeczki domowej vegety
• Trochę włoszczyzny (co akurat pod ręką, u mnie: mała marchewka, ćwiartka selera, ziemniak)
• Pół kilograma pomidorów
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• Pieprz, mielona słodka papryka
• Ząbek czosnku
Do podania:
• Pół szklanki czerwonej soczewicy (ilość podana przed gotowaniem)
• Szczypiorek
Soczewicę wypłukać i namoczyć (najlepiej kilka godzin wcześniej). Zalać wodą i ugotować do miękkości. Po odcedzeniu wody posolić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać bulionem sporządzonym z ok. 2 i pół szklanek wody i 3 łyżeczek vegety. Wrzucić pokrojoną włoszczyznę i gotować aż zmięknie. Na koniec dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem, papryką słodką, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i jeszcze na chwilę pozostawić na małym ogniu. Zupę podawać w miseczkach, na wierzch nałożyć po kilka łyżek soczewicy i posypać szczypiorkiem.
II danie: kotlety z grochu
45 minut 3 osoby
• jajka - 4 sztuki
• mąka - 2 łyżki
• cebula czosnkowa - 2 sztuki
• żółty groch - 2 szklanki
• bułka tarta - 1 szklanka
• oliwa - 1 szklanka
1. Namocz groch w wodzie i pozostaw na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości i uzupełnij odparowaną wodą.
2. Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z przetartym grochem, tartą bułką i tartym serem.
3. Dodaj jajka, a następnie wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz je w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie.
A na deser: kakaowe muffiny z fasoli (przepis na 8 babeczek):
• 250 g czerwonej fasoli konserwowej
• 20 g ciemnego kakao (4 łyżki)
• 50 g miodu
• 2 jajka
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki kardamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• odrobina mielonego imbiru
Fasolkę wysypujemy na sitko, opłukujemy dokładnie z zalewy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby dokładnie odciekła, następnie za pomocą blendera tworzymy z niej puree, wcześniej dodając do fasolki 2 jajka (jeżeli używacie ręcznego blendera to polecam umieścić fasolę i jajka w dużym, wysokim kubku).
Następnie do przygotowanej masy dodajemy miód, kakao, sodę i przyprawy i całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek (polecam w tym przypadku użycie silikonowych).
Babeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut (w silikonowych foremkach lub teflonowej blaszce)
Na wierzch muffinek można przygotować masę z jogurtu typu greckiego zmieszanego z masłem orzechowym.
Monika Turek
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta 1,5 alergika