Żywienie 14 miesięcznego dziecka
Witam, co powinny jeść dzieci? Mam córkę co ma 14 miesięcy, karmię ją piersią i dokarmiam butelką.
Witam,
dziecko, które ukończyło pierwszy rok życia powinno jadać codziennie produkty z wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, jaja, mięso i ryby, tłuszcze. Dozwolona jest też niewielka porcja cukru lub słodyczy. Dieta małego dziecka stopniowo i powoli powinna stawać się zbliżona do diety dorosłego człowieka.
Modelowa racja pokarmowa dla dziecka w wieku 1-3 lata wygląda następująco:
Grupa produktów spożywczych | Ilość [g] | Miara domowa w przybliżeniu |
---|---|---|
Produkty zbożowe:
- pieczywo - mąka, makarony - kasze, ryż, płatki Ziemniaki |
90 30 35 200 |
2-3 kromki chleba lub 1½ bułki 3 płaskie łyżki surowego makaronu 2 płaskie łyżki ugotowanego ryżu lub kaszy 2 średnie obrane sztuki |
Warzywa i owoce: - warzywa - warzywa strączkowe - owoce |
350 5 250 |
3 średnie obrane marchewki lub 3 pomidory 2 ziarna fasoli „Jaś” 2 małe jabłka lub 2 brzoskwinie lub 5 małych mandarynek 100 g owoców i/lub warzyw to 60 ml soku |
Mleko i przetwory mleczne: - mleko i napoje fermentowane - sery twarogowe - sery podpuszczkowe |
550 50 7 |
2⅕ szklanki mleka lub jogurtu 2 łyżki ½ małego plasterka |
Mięso, wędliny, ryby, jaja: - mięso bez kości, ryby - wędliny - jaja |
30 20 ¾ szt. |
1 czubata łyżka posiekanego mięsa 1 – 2 plasterki polędwicy lub szynki drobiowej 4 sztuki w tygodniu |
Tłuszcze: - zwierzęce (masło, śmietana) - roślinne (oleje) Cukier i słodycze |
16 9 30 |
3 płaskie łyżeczki masła 2 łyżeczki 6 płaskich łyżeczek cukru lub miodu |
Ogólne zasady ułatwiające przestrzeganie zaleceń żywieniowych dla dzieci w wieku 1-3 lata są następujące:
1. Należy codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż (pieczywo razowe, graham, grube kasze).
2. Należy spożywać codziennie produkty mleczne, takie jak mleko (w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci powyżej 1 r.ż.), maślankę, kefir lub jogurt. Dzieciom powyżej 24 miesiąca życia powinno się podawać produkty mleczne ze zmniejszoną zawartością tłuszczu.
3. Należy codziennie jeść warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce.
4. Chude mięso czerwone (wieprzowina, wołowina) i wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa – trzy razy w tygodniu, a jajka kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso.
5. Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa – trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry.
6. Jeden - dwa razy w tygodniu dziecko powinno dostawać porcję ryby zamiast mięsa.
7. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego (masła, śmietany, smalcu).
8. Należy ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych.
9. Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę.
10. Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.
W ciągu dnia dziecko powinno zjadać 5 niewielkich objętościowo posiłków o stałych porach. Trzeba unikać podawania przekąsek i soków pomiędzy nimi. Trzy główne posiłki: śniadanie, obiad i kolacja powinny składać się z węglowodanów złożonych (produkty zbożowe, ziemniaki), tłuszczów oraz białka pochodzenia zwierzęcego, w tym białka pochodzącego z mleka oraz z warzyw i/lub owoców. Drugie śniadanie powinno być uzupełnieniem pierwszego, co oznacza, że jeśli dziecko zjadło rano mleko/zupę mleczną, to na drugie powinno dostać kanapkę z dodatkiem białkowym i warzywami. Podwieczorek może być słodkim deserem (najlepiej z udziałem owoców).
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Kaszka Holly sposób podania