Dieta matki karmiącej przy skazie białkowej u dziecka
Moje dziecko ma 3 tygodnie i ma skazę białkową. Proszę napisać co mam jeść na śniadanie i na kolację, bo z obiadem nie mam problemu. Na obiad jem makarony, kasze, ryże, piersi z kurczaka, marchew.
Witam,
w przypadku skazy białkowej, czyli alergii na białka mleka krowiego u dziecka, karmiąca mama powinna wykluczyć z jadłospisu mleko, wszystkie przetwory mleczne (jogurty, kefiry, maślankę, masło) oraz wszelkie produkty z ich dodatkiem. Przeciwwskazane są też produkty zawierające śladowe ilości mleka (białek mleka) krowiego. Z diety trzeba wyeliminować również mięso wołowe i cielęce.
Śniadania mogą składać się z pieczywa (bez dodatku mleka), dobrej jakości wędliny lub pieczonego mięsa, past warzywno-mięsnych lub rybnych, past z nasion (również roślin strączkowych), tofu, awokado. Do kanapek zawsze należy dodawać porcję warzyw.
Innym pomysłem na śniadanie są płatki zbożowe z dodatkiem napoju sojowego, ryżowego lub migdałowego. Wybierając taki zamiennik mleka trzeba zwrócić uwagę aby był wzbogacony w wapń. Owsiankę z bakaliami i/lub owocami świeżymi można przyrządzić też na wodzie (porcję płatków zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłoną wodę i napęcznieją, dodajemy szczyptę soli). Doskonałym dodatkiem są suszone figi, morele, migdały, gdyż zawierają dużo wapnia.
Jeśli dziecko dobrze toleruje jaja, to na śniadanie można przyrządzić jajecznicę lub omlet z warzywami. Omlet biszkoptowy można zrobić też z na słodko z musem owocowym lub owocami świeżymi.
Na kolację dobrze jest przyrządzić ciepły posiłek, np. zapiekankę z warzywami i mięsem. Dobrze jest wybierać grube kasze (gryczana, pęczak), brązowy ryż i pełnoziarniste makarony, aby wzbogacać dietę w błonnik pokarmowy.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na zdrowe, łatwostrawne dania bezmleczne.
LECZO Z INDYKIEM
Składniki na 3-4 porcje:
• kabaczek: 1 średni (800 g)
• papryka: 4 szt. średnie
• ziemniaki: 1 średni (100 g)
• pomidory: 4 średnie szt.
• ugotowane mięso z indyka: 300 g
• olej rzepakowy: 2 łyżki
• natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
• sól, pieprz ziołowy, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie: Oczyszczoną i opłukaną paprykę pokrojoną w paski oraz oczyszczony, opłukany i pokrojony w kostkę ziemniak włożyć do rondla z rozgrzanym olejem, podlać niewielką ilością wody i dusić razem z liściem laurowym i angielskim zielem. Po 15 min. dodać pokrojone w kostkę mięso i kabaczek, poddusić razem, następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i jeszcze kilka minut razem dusić. Dodać przyprawy do smaku i posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pieczywem.
RISOTTO Z WARZYWAMI
Składniki na 2-3 porcje:
• szklanka ryżu arboiro
• 2,5 – 3 szklanki wywaru warzywnego (solonego)
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 6 młodych marchewek
• 1 mała kalarepka
• 2 łodygi selera naciowego
• szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
• garść liści szpinaku
• liście bazylii
Wykonanie: Marchewki obrać i przeciąć wzdłuż na połówki, kalarepkę i seler pokroić w kostkę.
Obsmażyć wszystkie warzywa na oliwie, dodać ryż i smażyć aż ziarenka się natłuszczą. Wlać chochlę gorącego wywaru, zamieszać i gotować na wolnym ogniu. Gdy płyn się wchłonie wlać kolejną chochlę, zamieszać. Gotować mieszając i dolewając wywar aż ryż będzie ugotowany al dente. Na końcu dodać posiekane liście bazylii, zamieszać i odstawić na kilka minut by ryż całkowicie zmiękł.
CUKINIA FASZEROWANA
Składniki:
• 1 spora cukinia (300 g)
• ½ cebuli (40 g)
• filet z indyka: 120 g
• 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (lub 1 jajko)
• ryż brązowy: 70 g (2/3 torebki)
• olej rzepakowy: 2 łyżki
• natka pietruszki
• sól, pieprz, oregano, tymianek
Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z nasionami. Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Siemię lniane zalać 1/3 szklanki wody i odstawić do zgęstnienia. Ryż ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Mięso wymieszać z ryżem, siemieniem lub jajkiem, podsmażoną cebulą, przyprawić i dokładnie wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem, polać pozostałym olejem i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 30 min. Posypać natką pietruszki.
RYBA „PO GRECKU”
Składniki:
• Filet z dorsza lub innej morskiej ryby: 100 g
• Marchew: 100 g
• Pietruszka: 50 g
• Seler: 30 g
• Por: 30 g
• Koncentrat pomidorowy: 20 g (1 łyżka)
• Olej rzepakowy: 20 g
• Sól, pieprz, zioła wg uznania
Wykonanie: Rybę przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ugotować na parze lub upiec w folii. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, por pokroić w cienkie krążki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa, podlać odrobiną gorącej wody i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Sos warzywny wyłożyć na rybę. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub makaronem.
DYNIA ZAPIEKANA Z RYŻEM
Składniki na ok. 3 porcje:
• dynia: 1 mała (ok. 800 g)
• ryż brązowy: 2/3 szklanki
• napój sojowy do gotowania: 2 szklanki
• cukier: 1 łyżeczka
• olej rzepakowy: 2,5 łyżki
• bułka tarta: 1 łyżka
• natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie: Dynię pokroić w grubą kostkę, włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, żeby się nie przypaliła. Ryż ugotować na napoju sojowym (nadającym się do gotowania). Miękką dynię zmiksować blenderem, dodać do ryżu, połączyć z 2 łyżkami oleju, cukrem i resztą przypraw, wymieszać. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego pozostałym olejem i wysypanego tartą bułką. Wstawić do piekarnika i zapiec pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z sałatami.
Na naszej stronie znajdzie Pani wiele innych ciekawych pomysłów na dania bez udziału mleka i jego przetworów. W razie problemów pomożemy ułożyć pełnowartościowy jadłospis dostosowany do potrzeb Pani i dziecka.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Propozycje śniadań i kolacji w alergii na białko mleka krowiego