Skaza białkowa u 6 tygodniowego niemowlaka
Witam serdecznie, Jestem matką 6-tygodniowej dziewczynki, u której stwierdzono silną skazę białkową. Prócz tego alergię wywołują też niektóre warzywa, owoce, itp. Jadłospis mogę wzbogacać co 2 dni o jeden produkt - jeśli nie wystąpią objawy alergii. Niestety jak do tej pory jem tylko dżem jagodowy - po morelowym ulewała, chleb razowy, chleb ryżowy, ryż, indyk, ziemniaki. Po prażonych jabłkach ulewa i ma zmiany skórne, po marchewce też. Proszę o radę jak mam jadłospis wzbogacać i co może uczulać najmniej. Dodam, że bardzo zależy mi na karmieniu piersią. Dziękuję z góry.
Witam,
karmienie piersią jest najlepsze dla małego alergika. Jednakże uczulające substancje z diety mamy przenikają do krwi, a później do mleka. Niedojrzały przewód pokarmowy niemowlęcia nie potrafi sobie z nimi poradzić manifestując to różnymi objawami (od wysypki poprzez bóle brzucha, biegunki, ulewanie po katar i duszności). Dlatego karmiąca mama musi wyeliminować z diety uczulające malucha produkty. A uczulać może praktycznie wszystko, dlatego łatwiej jest wymienić produkty, które są najsilniejszymi alergenami, stąd z włączeniem ich do jadłospisu warto poczekać.
Najczęściej niemowlęta uczula białko mleka krowiego (również koziego, owczego). Często towarzyszy temu również alergia na białko sojowe. Białka mleka znajdują w wielu przemysłowo wytwarzanych produktach (pieczywo, ciastka, sosy, wędliny) dlatego szczególną uwagę należy zwrócić na czytanie etykiet. Przy uczuleniu na białka mleka krowiego z diety powinno wykluczyć się też wołowinę i cielęcinę. Oprócz mleka powszechnymi alergenami pokarmowymi są:
- soja (uwaga, znajduje się w składzie wielu produktów)
- kakao (czekolada)
- pszenica (wszystkie produkty z mąki pszennej) i gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies)
- jaja kurze (zwłaszcza białko)
- orzechy
- ryby i owoce morza
- owoce cytrusowe
- owoce drobnopestkowe: truskawki, poziomki, kiwi, maliny, winogrona
- seler
- pomidor
- bakalie (dwutlenek siarki – konserwant)
- miód
- wywary mięsne
Oprócz tego alergizująco na dziecko działać mogą powszechnie dodawane do żywności barwniki, konserwanty, polepszacze, co sprawia, że trudno nam jest zidentyfikować przyczynę dolegliwości. Dlatego karmiąca mama powinna unikać żywności wysoko przetworzonej, produktów typu instant i konserw.
Dietę proponuję ostrożnie rozszerzać o produkty powszechnie mało alergizujące, czyli nie wymienione wyżej. Z uwagi na to, że również te (jabłko i marchewka) wywołują dolegliwości, trzeba uważnie obserwować dziecko po wprowadzeniu każdego nowego produktu. Ważne jest, by nie wprowadzać do jadłospisu dań złożonych, czyli kilku nowych składników jednocześnie, gdyż trudniej wtedy zidentyfikować przyczynę ewentualnej reakcji alergicznej.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Propozycje śniadań i kolacji w alergii na białko mleka krowiego