Chrupki Little Angel
Witam, Ostatnio dla córki kupiłam takie chrupki Little Angel TEDDY Chrupki kukurydziane marchew dynia. Mam pytanie czy są dobrą alternatywą dla zwykłych chrupek kukurydzianych. Córka ma roczek. Z góry dziękuję za pomoc. Kaśka.
Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: Little Angel TEDDY Chrupki kukurydziane marchew dynia
Kategoria: Chrupki kukurydziane
Producent: McLloyd's
Opakowanie: 15g
Skład: mąka kukurydziana* 53%, mąka ryżowa*, olej słonecznikowy*, suszona marchew* 5%, suszona dynia* 5%
(*składniki ekologiczne)
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 523 kcal/100g produktu
Białko: 9,7 g/100g produktu
Węglowodany: 99 g/100g produktu, w tym cukry: 0,9 g/100g produktu
Tłuszcz: 17,5 g/100g produktu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g/100g produktu
Zalety:
- produkt przeznaczony dla dzieci
- składniki pochodzą z upraw ekologicznych
- produkt nie zawiera soli, cukru, glutenu, laktozy, soi i orzechów
- produkt nie zawiera substancji dodatkowych
Wady:
- spożywany w nadmiarze może hamować apetyt dziecka
- może stać się „zdrowym” produktem kształtującym złe nawyki żywieniowe –pojadanie pomiędzy posiłkami
Co na to Ekspert?
mgr Magdalena Uchman, dietetyk
Moim zdaniem chrupki kukurydziane z serii Little Angel zdecydowanie mogą służyć za zamiennik zwykłych chrupek kukurydzianych. Analizując ich skład można również stwierdzić, że jest on znacznie lepszy od niektórych zwykłych chrupek kukurydzianych dostępnych w sklepach. Te łatwo dostępne często zawierają niepożądane składniki w diecie dziecka. Przykładem może być dodatek soli, aromatów czy konserwantów. W niektórych znajdziemy również utwardzane oleje roślinne np. olej palmowy.
Poza tym zwykłe chrupki są najczęściej produkowane z mąki kukurydzianej ze zwykłych pól uprawnych, które nie podlegają kontrolom pod względem stosowania nawozów sztucznych. Dlatego decydując się na wybór przekąski dla dziecka należy dokładnie czytać skład i starać się aby był on możliwie jak najkrótszy, bez dodatku substancji dodatkowych. Najlepiej jeśli takie chrupki są przeznaczone specjalnie do żywienia dzieci. W porównaniu składu Little Angel TEDDY ze składem zwykłych chrupek, analizowany produkt jest o niebo lepszy, ponieważ nie zawiera w swoim składzie nic co budziłoby wątpliwości i zastrzeżenia co do niego. Poza tym chrupki Little Angel TEDDY mają jeszcze inne zalety. Mogą być również podawane dzieciom z nietolerancją czy alergią na gluten oraz nawet w przypadku celiakii, ponieważ na opakowaniu zamieszczony jest znak przekreślonego kłosa. Jest to gwarancja tego, że produkt jest w pełni wolny od glutenu. Wydawało by się, że jest to oczywiste i wszystkie chrupki kukurydziane mogą być podawane dzieciom z celiakią, ponieważ kukurydza jest zbożem, które nie zawiera glutenu. Faktycznie kukurydza jest pozbawiona glutenu jednak, produkt może zostać „zanieczyszczony” glutenem w trakcie procesu produkcji. Nawet niewielka ilość glutenu może okazać się szkodliwa. Dlatego nie wszystkie chrupki kukurydziane dostępne na rynku posiadają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa. Analizowany produkt nie zawiera również laktozy czy innych alergenów takich jak soja czy orzechy. Jest więc bezpiecznym produktem dla małych dzieci zarówno tych zdrowych jak i chorujących na alergie. Należy jednak pamiętać, aby nie przyzwyczajać dziecka do pojadania pomiędzy posiłkami, nawet jeśli produkt jest „zdrowy” i jego skład nie budzi zastrzeżeń. Dlatego nawet takie chrupki należy podawać w trakcie posiłku np. podwieczorka.
Generalna ocena w skali 1-5
5
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także: Bakuś do kieszonki