Jadłospis 13-18 miesięcy
Wychodząc naprzeciw prośbom młodych mam, tym razem przygotowałam przykładowy jadłospis dla dzieci w wieku 13-18 miesięcy. Pod jadłospisem zamieściłam również kilka małych wskazówek w jaki sposób sprytnie „przemycić” warzywa do menu dziecka.
Śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym z gruszką
• mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
• kaszka kukurydziana bez cukru (20 g – 2 łyżki)
• gruszka (65 g – 0,5 małej sztuki)
II śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie z masłem i twarożkiem ze szczypiorkiem
• pieczywo pszenno-żytnie (20 g – 1 kromka)
• masło (5 g – 1 łyżeczka)
• ser twarogowy półtłusty (20 g – 1 łyżka)
• jogurt naturalny (12 g – 1 łyżka)
• szczypiorek (3 g – 0,5 łyżeczki)
Obiad – zupa
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną – 220 ml
• włoszczyzna (50 g – 2 łyżki)
• kasza jaglana (20 g –2 łyżki po ugotowaniu)
• oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (5 g – 1 łyżeczka)
• koperek (2 g – 0,5 łyżeczki)
Obiad – 2 danie
Indyk z jarzynką i makaronem pełnoziarnistym
• makaron (do 30–40 g – 2 łyżki po ugotowaniu)
• mielone mięso z udźca indyka (35 g – 1 duża łyżka)
• dynia, pomidor, cebula (20 g – 1 łyżka)
• olej rzepakowy (5 g – 1 łyżeczka)
Kompot jabłkowy (najlepiej bez dodatku cukru)
• 220ml (niepełna szklanka)
Podwieczorek
Biszkopty
• 3 sztuki (10 g – 1 biszkopt)
Kolacja
Płatki pszenne na mleku modyfikowanym z morelą
• mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
• płatki pszenne błyskawiczne (20 g – 2 łyżki)
• morela – cząstki (45 g – 1 sztuka)
Monika Turek
Dietetyk
Przeczytaj także: Przykładowe jadłospisy dla dziecka 2 i 3 letniego