Ryby dla rocznego dziecka
Witam czy dziecku, które skończyło roczek można podawać ryby wędzone lub gotowane na parze. Jeśli tak to jakie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Monika
Ryby jak najbardziej mogą, a nawet powinny pojawić się w diecie małego dziecka. Według zaleceń ekspertów, którzy opracowali schemat żywienia niemowląt mogą się one pojawić w diecie malucha już przed 12 m. ż.
Ryby są cennym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Są one źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kawasów tłuszczowych omega-3. Kawasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci gdyż odgrywają one istotną rolę min. w prawidłowym rozwoju procesu widzenia. Kwasy omega-3 wzmacniają odporność wspomagając działanie układu immunologicznego. Poza tym ryby morskie są źródłem jodu oraz witaminy D niezbędnej do prawidłowego rozwoju kości. Dlatego właśnie tak ważne jest, by w diecie dziecka występowały ryby. Zaleca się aby dziecko spożywało 1-2 porcje ryb w tygodniu. Orientacyjna porcja ryby dla dziecka w drugim roku życia to 30-35g.
Dla dziecka najlepsze są ryby gotowane (w wodzie lub na parze), pieczone i grillowane. Od czasu do czasu można podać dziecku rybę smażoną, ale to raczej na zasadzie wyjątku. Dominującą techniką kulinarną powinno być gotowanie. Zdecydowanie nie polecane dla dzieci są ryby smażone w głębokim tłuszczu i wędzone. Podczas wędzenia wytwarzanych jest wiele szkodliwych substancji. Poza tym są one bardziej ciężko strawne w porównaniu do ryb wędzonych i zawierają duże ilości soli. W przypadku ryb wędzonych znacznie trudniej jest rozpoznać czy ryby są na pewno świeże. Nie poleca się również podawania dzieciom konserw rybnych, ponieważ często ich skład pozostawia wiele do życzenia.
Podczas kupowania ryb warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze należy wybierać ryby o jędrnym mięsie i delikatnym, świeżym zapachu. Pamiętaj, świeże ryby nie mają charakterystycznego „rybiego” zapachu. Lepiej wybierać mniejsze ryby, ponieważ są one zazwyczaj młodsze i mogą zawierać mniej szkodliwych substancji w porywaniu do tych większych, starszych ryb. Można również kupować ryby mrożone. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na grubość glazury oraz jej przejrzystość. Zbyt gruba warstwa lodu może świadczyć o nieprawidłowym przechowywaniu ryb podczas transportu czy w sklepie.
Jeśli chodzi o polecane dla dzieci gatunki to ważne jest urozmaicenie. Podawać należy ryby słodkowodne i morskie, zarówno te tłuste jak i o niższej zawartości tłuszczu. Urozmaicenie jest istotne ponieważ każda ryba jest inna. Każda ryba zawiera inna ilość białka, inną ilość tłuszczu oraz inną ilość pozostałych składników odżywczych. Do szczególnie zalecanych dla dzieci ryb zalicza się: łososia, makrelę atlantycką świeżą, dorsza, morszczuka, mintaja, solę, karpia, pstrąga. Jest również kilka gatunków ryb, które nie powinny pojawiać się w diecie dziecka, a przynajmniej nie powinny występować regularnie. Do tych gatunków ryb należą głównie ryby drapieżne. Ryby te żywiąc się mniejszymi rybami mogą przyswajać i kumulować w mięśniach większe ilości metali ciężki i innych szkodliwych substancji. Do drapieżników zalicza się okonia, miecznika czy makrelę królewską.
Ryby powinny być stałym elementem diety dzieci i dorosłych, ponieważ płynie z tego wiele korzyści. Ważne, aby ryby były umiejętnie dobierane i przygotowane by nie straciły swoich wartości odżywczych.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Jogurty dla dzieci