Sól o obniżonej zawartości sodu
Witam, Mam 16 miesięczną córeczkę. Staram się ją odżywiać jak najzdrowiej. Mam pytanie odnośnie soli. Ostatnio kupiłam sól o obniżonej zawartości sodu (mieszanka soli potasowej i morskiej). Nie jestem przekonana, czy jest ona zdrowsza od soli tradycyjnej? Czy tak małe dziecko może ją otrzymywać w ograniczonych ilościach? Zauważyłam, że jest mnie słona. Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam
Paulina
Sód pełni wiele funkcji w organizmie człowieka i pewne jego ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest zwykła sól kuchenna. W związku z tym zazwyczaj nie występują niedobory tego pierwiastka powstające na tle żywieniowym. Znacznie częściej można się spotkać z nadmiarem sodu w diecie. Jest to znacznie poważniejszy problem zdrowotny, ponieważ nadmiar sodu w diecie jest główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, chorób nerek oraz jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Obecnie kładzie się nacisk na coraz wcześniejszą profilaktykę. Wdrażanie działań profilaktycznych zaleca się rozpocząć już od niemowląt, a nawet i wcześniej, w okresie trwania ciąży.
W produktach spożywczych naturalnych, nieprzetworzonych (warzywa, owoce, mięso, ryby itp.) sód również występuje, ale są to bardzo małe ilości. Najwięcej sodu dostarczamy razem z żywnością przetworzoną (wędliny, sery) oraz z produktami zaliczanymi do grupy wysokoprzetworzonych (słone paluszki, krakersy, chipsy) i żywnością typu fast-food. Inna przyczyną nadmiaru sodu w diecie jest dosalanie potraw przygotowywanych w domach (sól kuchenna, przyprawy do zup, kostki rosołowe itp.).
Zapotrzebowanie dzieci w wieku 1-3 lata na sód wynosi około 750 mg na dobę. Jest to bardzo niewiele, w związku z tym należy bezwzględnie ograniczać sól w diecie małego dziecka. Idealnym stanem jest całkowite zrezygnowanie z dosalania potraw przygotowywanych dla małych dzieci lub bardzo minimalne stosowanie soli. Nadmiar sodu w diecie małego dziecka może także niepotrzebnie obciążać nerki.
Stosowanie soli o obniżonej zawartości sodu, gdzie chlorek sodu został częściowo został zastąpiony chlorkiem potasu, wapnia lub magnezu, jest z jednej strony znacznie lepszą alternatywą dla zwykłej soli kuchennej. Sól ta dostarcza około 20-50% sodu mniej w porównaniu do soli tradycyjnej. Z drugiej strony lepiej jest ograniczyć solenie niż stosować zamienniki. Lepiej, ponieważ nie przyzwyczajamy dziecka do słonego smaku. W związku z tym jak dziecko będzie już większe będzie samo unikało bardzo słonych potraw, ponieważ będą one dla niego niesmaczne i samo nie będzie chciało ich jeść. Jest to cenne zwłaszcza jeśli chodzi o chipsy, słone paluszki i inne słone przekąski, które dostarczają ogromnych ilości sodu, a z którymi dziecko kontaktując się z rówieśnikami na podwórku czy w przedszkolu ma styczność. Poza tym nie można zapomnieć, ze dziecko ma znacznie niższy próg sodowy niż osoby dorosłe. To co nam się wydaje być całkowicie niesmaczne bo mało słone dla małego dziecka jest odpowiednie.
Tak jak wcześniej wspomniałam sól o obniżonej zawartości sodu jest lepsza od zwykłej soli, ponieważ dostarcza znacznie mniej sodu, który pośrednio odpowiedzialny jest za rozwój wielu chorób. Jednak nie jest rozwiązaniem idealnym bo przyzwyczajenie do słonego smaku pozostaje, a dziecku ciężko potem będzie wytłumaczyć, że do tej pory jadło potrawy solone solą o obniżonej zawartości sodu. I takie powinno wybierać. Dlatego lepiej przyzwyczaić dziecko do mniej słonego smaku i stosować się do zaleceń dotyczących żywienia małych dzieci w wieku 1-3 lat i unikać stosowania nadmiaru soli bez względu na jej skład w diecie dziecka.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Cholesterol