Żywienie w okresie poniemowlęcym
Ważnym aspektem żywienia dzieci w wieku 1-3 lata jest częstość spożywania posiłków. Odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia to 4-5, w tym 3 podstawowe i 1-2 uzupełniające. Dzieci młodsze w 2 roku życia niekiedy wymagają większej liczby mniejszych objętościowo posiłków. Istotnym elementem diety jest wartość energetyczna i odżywcza, adekwatna do wieku dziecka, pozwalająca realizować zapotrzebowanie żywieniowe dzieci ujęte w aktualnych normach:
• Wartość energetyczna
Około 83 kcal/kg m.c/dobę.
• Białko
Minimum 1g/kg m.c./dobę.
Maximum 15% dobowej wartości energetycznej diety dziecka.
• Tłuszcze
Od 30 – 40% dobowej wartości energetycznej diety dziecka. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł kwasów tłuszczowych, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
• Węglowodany
Od 55-60% dobowej wartości energetycznej diety dziecka. Należy ograniczać tzw. cukry dodane (czyli cukry stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału.
• Wapń
700 mg/dobę.
• Witamina D
15 μg (600 j.m.) na dobę.
• Płyny
Około 1300ml/dobę. Podstawowym płynem do picia powinna być woda mineralna. Należy unikać podawania dzieciom słodzonych i gazowanych napojów.
W tabeli poniżej przedstawiam zalecane porcje poszczególnych produktów w dobowej diecie dziecka w wieku 1-3 lata.
Monika Turek
Dietetyk
Przeczytaj także: Jak żywić dwulatka?