Analiza parówek firmy Nove
Witam Znajoma poleciła mi parówki z linii Natura firmy Nove. Czy mogę prosić o ich analizę, bo ten skład wydaje mi się nienajlepszy?(Koleżanka podała że jest taki: mięso wieprzowe 83%, woda sól, cukry (dekstroza, trzcinowy, maltodekstryna), białko wieprzowe, susze owocowe (acerola) i warzywne (seler, marchew), ekstrakty (drożdży i przypraw), aromaty i przyprawy naturalne, hydrolizowane białko sojowe, kultury bakterii)). Czy takie parówki można podać dziecku po 3 roku życia? Ponieważ wspomniała, że można a ja wyczytałam że powinno się ich unikać. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: Parówki z linii Natura firmy Nove
Kategoria: Mięso i wędliny
Producent: zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o.
Opakowanie: Masa netto: 240g
Skład: mięso wieprzowe 83%, woda, sól, cukry (dekstroza, trzcinowy, meltodekstryna), białko wieprzowe, susze owocowe (acerola) i warzywne (seler, marchew), ekstrakty (drożdży, przypraw), aromaty i przyprawy naturalne, hydrolizowane białko sojowe, kultury bakterii.
Zalety:
- bez glutenu- potwierdzone licencją na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- bez dodatku fosforanów
- bez dodatku glutaminianu sodu
- bez sztucznych przeciwutleniaczy
- bez sztucznych konserwantów
- bez „E” w składzie produktu
- do produkcji wykorzystuje się: susze warzywne i ich soki (seler, marchew) będących naturalnym źródłem związków azotowych, wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii, suszone soki i ekstrakty owocowe w tym acerole (bogate w witaminę C), będące naturalnymi przeciwutleniaczami
Wady:
- spożywanie parówek nie kształtuje prawidłowych nawyków żywieniowych
Co na to ekspert?
mgr Magdalena Uchman, dietetyk
Jako dietetyk z pewnością nie zalecę włączenia parówek do diety jako jej stały element, bez względu jakiej są firmy i jaką zawartość mięsa zawierają. Są jednak dostępne na rynku takie, które są znacznie lepsze pod względem składu niż pozostałe. Co do takich parówek mam większe zaufanie. Moim zdaniem spożywane parówek z umiarem (powiedzmy nie częściej 2 razy w miesiącu) z pewnością nie wyrządzi nam krzywdy.
Po przeanalizowaniu informacji zawartych na stronie producenta i etykiety opakowania stwierdzam, że można parówki firmy Nove zaliczyć do tych lepszych. Czemu do lepszych? Według deklaracji producenta nie zawierają konserwantów, glutaminianu sodu czy fosforanów, ani barwników. Na plus dla parówek tej firmy jest również to, że zawierają naturalne przyprawy, chociażby susze i soki warzywne oraz kultury bakterii pochodzące z naturalnych środowisk. Producent deklaruje również, że mięso do wyrobu tych parówek pochodzi z zakładów mięsnych, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI (ang Global Food Safety Initiative), a myślę że nie każde parówki mogą się takim certyfikatem poszczycić. Dodatkowo, aby produkt ten mógł być oznaczony znakiem przekreślonego kłosa musiał być dokładnie przebadany zarówno pod względem składu jak i technologii produkcji (w przypadku produkcji wyrobów bezglutenowych wymagana jest szczególna ostrożność, aby uniknąć „skażenia” produkowanej żywności glutenem) co może świadczyć o prawdomówności producenta.
Tak jak już wcześniej wspomniałam parówki tej firmy mogą występować w diecie dziecka, jednak nie zbyt często. Odradzam nadmierne spożywanie parówek, nawet tych teoretycznie najlepszych ponieważ kształtują one nieprawidłowe nawyki żywieniowe i maja dość niską wartość odżywczą. Dziecko, przyzwyczajone do spożywania parówek może później wybierać po prostu parówki bez czytania składu i zastanawianie się czym tak właściwie one są. Poza tym parówki należą do produktów wysoko przetworzonych, których w diecie dziecka powinno się unikać. Niestety najczęściej należy jednak unikać parówek specjalnie przeznaczonych dla dzieci ponieważ nie różnią się one zbytnio składem od pozostałych, dlatego warto czytać etykiety i wybierać to co najlepsze.
Jeśli już zdecyduje się Pani podać swojemu dziecku parówkę najlepiej podać ją ze świeżymi warzywami np. pomidorem, ogórkiem niż z ketchupem.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Parówki Jedyneczki - opinia Eksperta