Jadłospis dla dzieci w wieku 3-6 lat
Posiłek | Produkty | Przepisy |
---|---|---|
I Śniadanie Omlet- ubić białko, dodać żółtko, mleko, mąkę i poszatkowany szczypiorek, smażyć na łyżce oleju z obu stron. Pomidory pokroić w ósemki i podawać do omleta. | jajko mleko 1,5% mąka pszenna pomidor szczypiorek olej rzepakowy |
50g sztuka 50ml- 5 łyżek 10g- łyżka 200g- sztuka 10g- łyżka 5g- łyżeczka |
II Śniadanie Kanapka | - chleb razowy - margaryna - papryka - ser żółty - sok pomarańczowy |
40g- kromka 5g- łyżeczka 100g- pół sztuki 20g- plasterek 150ml- pół szklanki |
OBIAD
Zupa krem z zielonego groszku- groszek i marchew wrzucić do garnka zalać wodą, dodać oleju, lekko rozdrobnić mikserem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Filet z dorsza, z ziemniakami i surówką- filet upiec razem z pomidorami z puszki. Ziemniaki ugotować. |
Zupa - zielony groszek - marchewka - łyżka oleju - groszki ptysiowe II danie - filet z dorsza - pomidory z puszki - ziemniaki - jabłko - marchew - sok z cytryny - olej słonecznikowy |
100 ml wody- pół szklanki 200 g- szklanka 45 g- sztuka 10g- łyżka 20 g- 3 łyżki 70 g- pół sztuki/ jedna mała 40 g- 4 łyżki 120 g- 2 sztuki (średnie) 150 g- sztuka 45 g- sztuka 10 ml- łyżka 5 g - łyżeczka |
PODWIECZOREK Sałatka owocowa- owoce myjemy, obieramy ze skórki, (gdy jest taka potrzeba), kroimy, mieszamy z migdałami, miodem i jogurtem. | - brzoskwinia - banan - jabłko - maliny - migdały - miód - jogurt naturalny |
120 g- sztuka 60 g- pół sztuki 100 g- mała sztuka 40 g- 4 łyżki 10 g- 4 sztuki 5 g- łyżeczka 30 g- 3 łyżki |
KOLACJA Zupa mleczna z ryżem i konfiturą | - mleko 1,5% - ryż - konfitura wiśniowa |
250ml- szklanka 20g- 2 łyżki 20g- 2 łyżki |
* pomiędzy i do posiłków podawać herbatkę owocową lub wodę niegazowaną
Aleksandra Kilen
Dietetyk medyczny
Przeczytaj także: Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 3-6 lat