Maślanka
Mam pytanie czy maślanka jest pełnowartościowym produktem mlecznym? Ile zawiera wapnia i czy nadaje się dla 3 latka. Dziękuję za odpowiedź Magda
Maślanka, należy do grupy mlecznych napojów fermentowanych. Jest to napój, który powstaje po oddzieleniu tłuszczu od zmaślonej śmietany podczas produkcji masła. Obecnie jednak pod nazwą "maślanka" kryją się różne produkty. W dzisiejszych czasach maślanką najczęściej określa się mieszaninę maślanki i mleka w proszku oraz różnych dodatków.
Maślanka charakteryzuje się łagodnym, lekko kwaskowatym smakiem przez co działa orzeźwiająco. Dlatego właśnie najlepiej smakuje latem.
Według zaleceń specjalistów dotyczących żywienia dzieci w wieku 1-3 lata, mleko i produkty mleczne, w tym i maślanka powinno być spożywane przez dzieci codziennie. Dla dzieci powyżej 2 roku życia mleko i produkty mleczne powinny być o obniżonej zawartości tłuszczu, najlepiej 1,5-2%. Jest to związane z coraz wcześniejszą profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego. Maślanka jest bardzo wartościowym napojem mlecznym. Ogólnie maślanka zawiera podobne składniki odżywcze jak mleko, jednak ze względu na procesy fermentacji jakie zachodzą podczas produkcji są one lepiej przyswajalne. Jest produktem niskotłuszczowym, ponieważ 100 ml maślanki dostarcza około 40 kcal. Ponadto jest źródłem pełnowartościowego białka, lecytyny, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Wśród składników mineralnych dla dzieci w wieku wzrastania najcenniejszy jest wapń, którego bardzo dobrym źródłem poza mlekiem jest maślanka. Właśnie ze względu na zapotrzebowanie dzieci na wapń mleko i mleczne produtky fermentowane powinny być stałym elementem codziennego jadłospisu. Ponadto maślanka dostarcza do organizmu kwasu mlekowego. Kwas mlekowy usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego np. poprzez regulację procesów trawienia, zwiększenie wydzielania żółci czy zapobieganie zaparciom. Kwas mlekowy powstaje w wyniku fermentacji cukru mlecznego jakim jest laktoza. W wyniku tego procesu zawartość laktozy jest mniejsza w maślance niż w mleku, w związku z tym fermentowane produkty mleczne mogą być znacznie lepiej tolerowane w przypadku osób z nietolerancją laktozy. Poza tym maślanka jest źródłem probiotyków, czyli bakterii, które wywierają korzystny efekt zdrowotny. Probiotyki zasiedlają przewód pokarmowy człowieka, zapobiegając występowaniu zakażeń pokarmowych oraz namnażaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych. Jedynym minusem maślanki jest mniejsza zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Z maślanek najlepiej wybierać te naturalne, a nie owocowe. Te ostatnie często są źródłem, wręcz kopalnią cukru oraz substancji dodatkowych takich jak: barwniki i konserwanty. Maślankę można spożywać w zwyczajowej formie lub można ją wykorzystywać jako bazę do przyrządzania koktajli owocowych. Owocowe koktajle na pewno przypadną do gustu Pani dziecka.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Jakie mleko wybrać dla trzylatka?