Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym
Żywienie dzieci to bardzo ważny temat, ze względu na to, że już od najwcześniejszych lat powinno kształtować się prawidłowe nawyki w odżywianiu. Szczególnie ważny jest okres przedszkolny, kiedy to dziecko zaczyna swoje przygody z nauką i zabawą z rówieśnikami, a co najważniejsze, intensywnie rozwija się pod względem fizycznym oraz psychicznym.
Okres przedszkolny obejmuje dzieci cztero-, pięcio- i sześcioletnie. W tym czasie przyrost wagi to około 2,5 kg rocznie a przyrost wzrostu to 8-10 cm. U dzieci przedszkolnych szybkość procesów rozwojowych maleje, ponieważ nie występują już tak wysokie skoki w przyroście masy ciała i wzrostu, jak wcześniej. Tempo rozwoju jest jednak bardzo zróżnicowane, u każdego dziecka wygląda to inaczej, jedne maluchy rosną szybciej, inne wolniej, podobnie jest z przybieraniem na wadze. Niemniej, w okresie tym bardzo ważne jest prawidłowe odżywianie, bo to dzięki niemu ujawniają się korzystne cechy rozwoju dziecka.
Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest procesem trudnym, ponieważ wiele dzieci w tym okresie jest już pozbawionych ciągłej opieki swoich matek. Kilkadziesiąt procent maluchów korzysta bowiem w tym czasie z opieki przedszkoli.
Według specjalistów, podaż energii u dzieci w wieku przedszkolnym powinna wynosić około 1400- 1700 kcal dziennie. Spożycie białka powinno stanowić około 30% spożywanej energii, tłuszcze powinny stanowić 30%, natomiast węglowodany 56-58%. Przedszkolakom nie powinno podawać się do jedzenia tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone oraz izomery trans, które znajdują się między innymi w margarynach miękkich, zaleca się ponadto ograniczone spożywanie masła oraz różnego rodzaju olejów roślinnych. Dzieci w wieku przedszkolnym powinny spożywać węglowodany przede wszystkim ze źródeł takich jak owoce czy warzywa, ograniczając te, które pochodzą ze zbóż, ze względu na dużą kwasowość tych produktów. Owoce i warzywa są produktami zasadowymi, które bardzo korzystnie wpływają na równowagę kwasowo- zasadową młodego organizmu.
Biorąc pod uwagę to, że dzieci w wieku przedszkolnym powinny spożywać 5 posiłków dziennie, ważne jest, aby każdy posiłek był zbilansowany jeśli chodzi o wartość energetyczną. Śniadanie powinno stanowić 25% spożywanych kalorii, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 10%, natomiast kolacja 25%. Nie można zapomnieć także o tym, aby dziecko otrzymywało odpowiednią podaż określonych witamin i składników mineralnych. Niezmiernie ważna w tym okresie jest witamina D, prawidłowa dieta powinna zawierać jej około 5-15 µg, w zależności od pory roku (w lecie mniej, w okresie jesienno-zimowym więcej).
Żywienie dzieci w wieku przedszkolny powinno być przede wszystkim bardzo urozmaicone. Dieta powinna zawierać wiele produktów z różnych grup pokarmów, począwszy od produktów mlecznych, poprzez mięso, drób, ryby, warzywa, owoce, tłuszcze, kasze czy makarony. Ważne jest ponadto, aby w ograniczonych ilościach podawać dziecku produkty wysoko przetworzone, bogate w konserwanty, słodycze oraz słodzone napoje gazowane.
Im wcześniej dziecko zacznie prawidłowo się odżywiać, tym większa szansa na zdrowe życie, bez chorób cywilizacyjnych, metabolicznych oraz nadwagi i otyłości w okresie późniejszym. Dlatego warto zadbać o zdrowe i zbilansowane odżywanie dzieci, ucząc przy tym odpowiednich nawyków żywieniowych, które zostaną na całe życie.
mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk
Przeczytaj także: Znaczenie śniadań w diecie dziecka