Przepis na słodkie babeczki marchewkowe
Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego, a dzieci dosłownie uwielbiają słodycze. Warto jednak zadbać, by w diecie naszego malucha zamiast sklepowych batonów i ciasteczek znalazły się zdrowsze wersje słodkości domowej roboty. Zachęcam do pieczenia i eksperymentowania w kuchni, pn. poprzez tworzenie słodkich wypieków z udziałem warzyw – dziś do pysznych babeczek użyjemy słodkich, zdrowych marchewek.
Dla dziecka od 1.roku życia
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
• 1 i ½ szklanki pełnoziarnistej mąki,
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1/3 szklanki rodzynek,
• 4 łyżki brązowego cukru,
• 1 szklanka grubo startej marchewki,
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
• 2 jajka,
• ¾ szklanki jogurtu naturalnego
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 25 minut
Razem: 45 minut
Poziom przygotowania: łatwe
Na wierzch:
• ¾ szklanki kremowego serka naturalnego (może być wymieszany twaróg),
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżka skórki pomarańczowej,
• 5 łyżeczek soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować 12 form do muffinek. Przesiać mąkę, wymieszać z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Dodać rodzynki, cukier i marchewki.
2. Wymieszać olej, jajka i jogurt w wysokim naczyniu. Wlać do mąki i mieszać do połączenia składników. Całość przełożyć do foremek i piec przez 25 minut. Wyjąć babeczki do ostygnięcia.
3. W międzyczasie przełożyć do miski twaróg, cukier puder i zmiksować do jednolitej konsystencji. Dodać skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy i wymieszać całość.
4. Nałożyć krem na wierzch każdej babeczki, całość można przystroić wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego!
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Kokosowy pudding ryżowy z dodatkiem migdałów