banner

Wiosenne śniadania

Autor: mgr inż. Natalia Kozielska

Wraz ze zmianą pór roku, z zimy na wiosnę oraz z wiosny na lato, mamy coraz większy wybór świeżych, sezonowych warzyw i owoców, dzięki czemu łatwiej jest tworzyć różnorodne i zdrowe posiłki bez obawy o ich wartość odżywczą.

To jakie komponujemy posiłki dla Naszych pociech oraz dla siebie, w dużej mierze zależy od wiedzy żywieniowej, dostępności produktów oraz preferencji żywieniowych i wieku dziecka.

Bez względu na to jakiego rodzaju posiłek planujemy przygotować, warto pamiętać o urozmaicaniu dań i włączaniu wszystkich grup produktów do posiłku.

Co zatem możemy zaproponować naszym pociechom na śniadanie wczesną wiosną?

Oto kilka propozycji:

Pierwszą i oczywistą propozycją wydaje się być owsianka lub jaglanka (lub bazująca na innego rodzaju kaszach czy płatkach) z dodatkiem ulubionych owoców. Ze względu na stosunkowo jeszcze niewielki wybór owoców sezonowych, możemy przygotować płatki z dodatkiem jabłek, gruszek lub z dodatkiem owoców mrożonych (tj. jagody, maliny, truskawki) lub owoców suszonych, z dodatkiem mleka krowiego lub roślinnego, oraz z dodatkiem odrobiny masła i przypraw np. korzennych czy imbiru, jeśli chcemy zwiększyć właściwości rozgrzewające dania.

Kolejną alternatywę może stanowić np. zupa mleczna z dodatkiem musli, najlepiej niesłodzonego oraz przygotowanego własnoręcznie w domu. Wtedy mamy pełną kontrolę nad zawartością takiej mieszanki.

Następną propozycją są oczywiście kanapki. To co dodamy do kanapek zależy tylko i wyłącznie od nas, natomiast jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw świeżo pojawiających się właśnie w tym okresie warzyw, warto pamiętać o wzbogacaniu kanapek dodatkiem rzodkiewki, cebuli dymki czy kiełek.

Przykładowo:

- kanapki składające się z chleba pełnoziarnistego, posmarowane masłem, z pastą twarogową i dodatkiem cebuli dymki oraz rzodkiewki, udekorowane rzeżuchą lub innymi kiełkami, przyprawione wedle uznania, najlepiej jak najmniejszą ilością soli;

- kanapki z pastą jajeczną (składającą się jajek, cebuli dymki, rzodkiewki, odrobiny majonezu i jogurtu naturalnego, z przewagą tego ostatniego).

Przygotowując śniadanie możemy skorzystać z obecnych jeszcze cały czas pieczarek i przygotować z ich dodatkiem omleta. Dla smaku możemy również dodać szczypiorek/cebulę dymkę lub awokado i spożyć razem z kromką chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem.

Jeśli nasze dzieci nie przepadają za standardowymi śniadaniami i nie są rano specjalnie głodne, zawsze możemy maluchowi przygotować koktajl owocowy lub owocowo – warzywny z dodatkiem mleka krowiego, koziego lub roślinnego oraz dodatkiem otrąb zbożowych i mielonego siemienia lnianego.

Pamiętajmy aby każdy posiłek uzupełniać w płyny, podając dziecku najlepiej herbaty owocowe lub ziołowe albo po prostu wodę niegazowaną.

Drodzy rodzice, nie zrażajcie się tym, że o tej porze roku brakuje wielu owoców i warzyw, ponieważ zmieni się to już niebawem, bo wraz z nadejściem lata:).

mgr inż. Natalia Kozielska
Dietetyk

Przeczytaj także: Wiosenne koktajle

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.