„Cukier niejedno ma imię!”
Model bezpiecznego żywienia opiera się na urozmaiconej i zbilansowanej diecie. Posiłki powinny zawierać zwiększone ilości warzyw i owoców, produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste. Codziennie trzeba wypić co najmniej 3 – 4 szklanki mleka lub zastąpić je produktami mlecznymi. Należy pamiętać o spożywaniu ryb, nasion roślin strączkowych i jaj. Oprócz wytycznych zalecanych produktów, istnieją również ograniczenia dotyczące spożycia przetworzonych produktów mięsnych, tłuszczów zwierzęcych, soli oraz cukru, słodyczy i słodkich napojów.
Podstawową funkcją w organizmie węglowodanów czyli cukrowców jest dostarczanie energii. Ponadto spełniają funkcje budulcowe oraz uczestniczą w przemianach metabolicznych. Cenione są z uwagi na walory smakowe oraz strukturotwórcze i właśnie dlatego tak bardzo kuszą. Należy wybierać węglowodany złożone, a unikać węglowodanów prostych, które w naszej diecie nie powinny dostarczać więcej niż 10 % zapotrzebowania energetycznego.
Z pozoru zdrowe płatki śniadaniowe, soki, owocowe czy beztłuszczowe jogurty, serki, puszkowane owoce, batony typu „fit”, musli, ciastka śniadaniowe, gotowe owsianki w swoim składnie zawierają spore ilości cukru. Jak to możliwe skoro nie ma go w składzie?
Cukier niejedno ma imię, bo kryje się również pod hasłami:
- Glukoza
- Syrop glukozowy
- Syrop glukozowo-fruktozowy
- Aspartam
- Sacharoza
- Maltoza
- Maltodekstryny
- Dekstryny
- Dekstroza
- Ksyloza
- Laktoza
- Melasa
- Miód
- Trzcina cukrowa
- Nektar z agawy
- Słód jęczmienny
- „słodzone sokiem z owoców”
- „bez dodatku cukru krystalicznego”
- „z fruktozą”
- „zawiera naturalny cukier z owoców”
Cukier działa jak narkotyk czy może to tylko kwestia przyzwyczajenia?
Wszystko zależy od stopnia uzależnienia i skutków. Nadmierne spożycie cukru, przy wysokim udziale tłuszczów w diecie i niskiej aktywności fizycznej prowadzi do odkładania nadmiaru wytwarzanej egerii w tkance tłuszczowej, następnie nadwagi i otyłości. Nadmiar cukrów w diecie prowadzi również do występowania chorób serca, nadciśnienia, miażdżycy, insulinooporności a w konsekwencji cukrzycy, próchnicy zębów, nadpobudliwości, a także zwiększenia częstotliwości występowania nowotworów.
mgr inż. Agnieszka Antoniewicz
Dietetyk
Przeczytaj także: Wegańskie słodycze – zdrowsza alternatywa?