Dieta w anemii
Mam problem z córką 4 letnią, z jedzeniem warzyw, ma też anemię. Proszę o jakieś przepisy lub nową kategorie - przepisy na anemię.
W przypadku stwierdzenia anemii u dziecka konieczne jest podanie preparatów żelaza. Dawkę zawsze ustala lekarz. Oprócz tego warto stosować właściwą dietę, uwzględniającą odpowiednią ilość białka, dobrze przyswajalne żelazo (hemowe), witaminę C, B6, E, kwas foliowy oraz składniki mineralne (żelazo, kobalt, miedź).
Dieta, aby była skuteczna musi być oparta o właściwe produkty. Poniżej zamieszczam zasady diety w niedokrwistości, w oparciu o które należy komponować jadłospis dziecka uwzględniając indywidualne preferencje smakowe.
Z diety powinno wyeliminować się produkty wysoko przetworzone, ponieważ są one pozbawione większości witamin i składników mineralnych, które utraciły w procesie produkcji. Z produktów zbożowych proszę włączyć do jadłospisu produkty wytworzone z całych ziaren (grube kasze, ciemne pieczywo, razowe makarony). Jednocześnie zrezygnować z białego pieczywa, słodkich wyrobów cukierniczych i słodyczy, które nie wnoszą do diety żadnych wartości odżywczych.
Należy zadbać, żeby dieta była bogata w takie produkty jak: wołowina, wieprzowina, drób, ryby, od czasu do czasu wątróbka. Są one źródłem żelaza hemowego, czyli tego które organizm człowieka lepiej przyswaja.
Proszę mieć na uwadze, że duże ilości żelaza w produkcie nie zawsze świadczą o tym, że jest ono dla nas jego dobrym źródłem. Dla przykładu: szpinak zawiera duże ilości żelaza, jednak jego przyswajalność jest niska. Najlepiej przyswajalną formą żelaza jest żelazo dwuwartościowe (hemowe) występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Do każdego posiłku należy włączyć warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w witaminę C. Witamina C poprawia wchłanianie żelaza. W świeżych warzywach i owocach zawartość witaminy C jest największa (czerwona papryka, brokuł, brukselka, warzywa strączkowe, buraki, pomidory, truskawki, owoce cytrusowe, czarne porzeczki).
Mleko i jego przetwory zaburza wchłanianie żelaza, dlatego należy pamiętać aby produktów będących dobrym źródłem żelaza nie spożywać razem z posiłkami mlecznymi.
Herbata zawiera taniny, związki które hamują wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. W czasie posiłku lub bezpośrednio po lepiej nie podawać herbaty.
W oparciu o powyższe zasady należy komponować jadłospis dziecka, włączając najlepiej do każdego posiłku produkty będące dobrym źródłem żelaza. Dieta powinna być urozmaicona, a potrawy apetyczne i kolorowe.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Żywienie dziecka 8-miesięcznego z anemią