Konserwacja posiłków dla dzieci?
Byłabym wdzięczna o poradę jak konserwować posiłki dla niemowląt. Mam 11 miesięczna córkę. Nie gotuje dla niej zbyt często obiadków, korzystam z gotowych. Chciałabym to zmienić, ale na codzienne gotowanie nie mam czasu. Chciałabym ugotować na kilka dni, a potem bądź zamrozić albo zawekować posiłki. Byłabym wdzięczna za poradę, przesłanie artykułu na ten temat. Pozdrawiam, Agnieszka R.
W odpowiedzi na prośbę czytelniczki przedstawiam sposoby na konserwowanie posiłków dla niemowląt. Utrwalanie żywności niszczy wirusy, bakterie, drożdże i pleśnie oraz naturalne enzymy tkanek surowców. Najłatwiejsze, domowe metody utrwalania żywności to blanszowanie - 90-95 st. C/2-3min., gotowanie (w wodzie, na parze), mrożenie – poniżej -18 st. C, pasteryzacja 85-95 st. C. W kwestii konserwowania pożywienia dla dzieci należy pamiętać by posiłki były naturalne, nisko przetworzone, pozbawione dodatków (często stosowanej soli, czy cukru np. dodawanych do weków - to dobry sposób na przedłużanie przydatności, jednak musimy pamiętać, że niemowlę nie potrzebuje takich dodatków.
Należy od najmłodszych lat uczyć właściwych nawyków żywieniowych, tutaj ograniczania spożycia soli, cukru, których największym walorem jest tylko smak).
Samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka to ogromna oszczędność czasu i energii dla rodziców, a przede wszystkim pewność, że nasza pociecha jada pełnowartościowe posiłki. Należy ugotować wybrane danie tj. warzywa, czy mięso, rozdzielić na porcje i albo przechowywać w lodówce – jeśli wiemy, że będą zjedzone w przeciągu maksymalnie 3 dni, albo zamrozić – to zdecydowanie lepsza opcja, porcjujemy przygotowane uprzednio posiłki.
Można rozdzielić gotowe posiłki do małych słoiczków, a jeszcze lepiej do foremek do lodu – wtedy oszczędzamy miejsce, a także wykorzystujemy tylko potrzebną porcję, nie niszcząc całej struktury, ponieważ jak wiadomo jeśli raz rozmrozimy, nie należy tego robić ponownie. Jeśli chodzi o proces przygotowania posiłków do mrożenia najlepiej zaplanować kilka wersji, aby dieta nie była monotonna tzn. wybrane warzywa, mięso, zupy (bez zabielania do zachowania odpowiedniej konsystencji po odmrożeniu – dodatki ewentualnie już przed podaniem, dla 11- miesięcznego niemowlaka dopuszcza się wprowadzanie kefiru, jogurtu 1-2 razy w tyg.). Można mrozić wszystko oddzielnie, albo przygotować mieszanki, blendując ugotowane produkty i zalewać foremki do lodu/ słoiczki, a po ostygnięciu wrzucić do zamrażarki i gotowe!
Inną opcją będzie wekowanie, czyli pasteryzacja – najlepsze zastosowanie do zup, mieszanek warzyw i mięsa, które po uprzednim ugotowaniu/ zblanszowaniu wrzucamy do słoików, te wkładamy do dużego garnka (uprzednio wyłożonego ścierką), zalewamy gorącą wodą (temperatura zbliżona do temp. słoików) – na taką wysokość, aby woda sięgała poniżej nakrętki ok. 2-3 cm, gotujemy (pasteryzujemy) ok. 20-30 min. - czekamy aż wieczka uwypuklą się delikatnie, na koniec wyjmujemy słoiki z wrzątku, dokręcamy nakrętki i ustawiamy dnem do góry do przestygnięcia.
W ten sposób możemy korzystać z gotowych dań przez najbliższe tygodnie, przechowując w lodówce lub zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Olga Pankiewicz
Dietetyk
Przeczytaj także: Jak gotujecie warzywa dla dziecka?