Żywienie dziecka z alergią na białko mleka krowiego i nietolerancją glutenu
Witam, bardzo proszę o ułożenie jadłospisu dla 10-11 miesięcznego dziecka, które jest na diecie bezglutenowej i jest karmione mlekiem bebilon pepti ze względu prawdopodobnie na nietolerancje laktozy i białko mleka krowiego. dotychczasowy jadłospis to:
7.00 kaszka na gęsto na mleku pepti 180ml
11.00 obiadek z mięsem (2 x w tyg 1/2 zółtka)( z reguły: buraczkowa, pierś, marchew, ziemniak, ryż, pietruszka, oliwa z oliwek)
14.30 kaszka na pepti 150 ml
17.00 owoc lub kisiel
19.30 kleik ryżowy na pepti 180ml
kaszkę i kleik daje na gęsto łyżką ponieważ córka nie toleruje picia z butelki. W międzyczasie woda i chrupki kukurydziane.Jak mogę wzbogacić dietę i co podawać do jedzenia córeczce. Proszę o rady i menu
W 10. miesiącu życia Pani dziecko powinno otrzymywać:
Preparat mlekozastepczy, kaszki:
• 3x220 ml leczniczy preparat mlekozastępczy łączony z produktami zbożowymi (kaszki bezmleczne bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, sucharki, biszkopty* bezmleczne, bezglutenowe- uważnie czytać etykiety!!)
Obiadki:
• 1x zupka jarzynowa z kaszką bezglutenową
• 1x jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu), ½ żółtka, dodatkiem ziemniaka lub ryżu
*konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu
Deserki i soczki:
• Owoce lub kompot lub sok przecierowy (1x150g)
W 11-12. miesiącu życia Pani dziecko powinno otrzymywać:
Preparat mlekozastepczy, kaszki:
• 3x220 ml mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (kaszki bezmleczne bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, sucharki, biszkopty* bezmleczne, bezglutenowe- uważnie czytać etykiety!!)
Obiadki:
• 1x zupka jarzynowa z kaszką bezglutenową
• 1x jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) z dodatkiem ziemniaka lub ryżu, jajko 3-4 razy w tygodniu
*konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu
Deserki i soczki:
• Owoce lub kompot lub sok przecierowy (1x150g)
*dzieciom zdrowym w 11. miesiącu wprowadza się twarożek, jogurt, kefir kilka razy w tygodniu. Dzieci z alergią na białko mleka krowiego absolutnie nie mogą otrzymywać tych produktów, ponieważ w nich również znajdują się uczulające białka. Przetwory mleczne mają swoje sojowe odpowiedniki, np. jogurt sojowy, twarożek sojowy, jednak dzieci uczulone na białko mleka krowiego, soja często również uczula. W 1. roku życia nie powinno się podawać takich produktów. Dziecku z alergią na białko mleka krowiego można po prostu w 11-12. miesiącu życia zwiększyć nieco ilość leczniczej mieszanki.
Specjaliści w dziedzinie żywienia opracowali Schemat żywienia niemowląt, którym warto kierować się podczas wprowadzania nowych posiłków do jadłospisu dziecka. Są to dane wzorcowe. Na ich podstawie może Pani samemu układać jadłospis dla dziecka, kierując się jego indywidualnymi potrzebami. Każde dziecko rozwija się bowiem w swoim indywidualnym tempie. Najważniejsze jest to, by ze schematem był zgodny bilans składników diety: warzyw i owoców, posiłków mięsnych i produktów zbożowych.
Na bazie hydrolizatu spokojnie można przygotowywać dziecku zupy mleczne, budynie, desery mleczne, stosować do zabielania zupy, itd.
Należy pamiętać, żeby wybierać dla dziecka kaszki bezmleczne, bezglutenowe i przygotowywać je na preparacie mlekozastępczym. Preparatów mlekozastępczych nie powinno się gotować.
Kupując produkty dla dzieci alergicznych zawsze należy sprawdzić skład. Należy jednak mieć na uwadze możliwe błędy w oznakowaniu produktów, dlatego najlepiej wybierać te jak najmniej przetworzone. Proszę również kontrolować etykiety produktów, które Pani już zna i wie, że nie szkodzą dziecku, ponieważ producenci czasem zmieniają skład.
Jakie produkty wybierać?
Owoce należy podawać dziecku obrane, bez skórki, najlepiej przetarte, gotowane. W pierwszym roku życia należy unikać owoców cytrusowych, truskawek, poziomek oraz owoców egzotycznych. Owoce cytrusowe i egzotyczne oprócz tego, że mogą wywołać alergię u dziecka, zawierają substancje konserwujące, szkodliwe dla rozwijającego się organizmu. Najlepiej wybierać spośród owoców rodzimych, sezonowych i z upraw ekologicznych.
Dzieci poniżej 12 miesiąca życia powinny głównie otrzymywać warzywa gotowane. Można wprowadzić jednak niewielką ilość surowych warzyw, np. startą marchewkę. Starszym dzieciom (koło 10 miesiąca życia) trzeba podawać warzywa w cząstkach, nie tylko zmiksowane w zupie.
Zupy najlepiej gotować na wywarach warzywnych, mięsko zaś oddzielnie. Podczas gotowania mięsa do wywaru przechodzą nie tylko alergeny, ale także metale ciężkie zawarte w mięsie. Ugotowane mięsko należy podać na końcu do zupki. Z mięsa najmniej alergizujące są: kurczak, indyka, królik, jagnięcina. Dzieci z alergią na białko mleka krowiego często uczula wołowina i cielęcina, dlatego nie powinno się podawać.
Najzdrowsze są ryby niehodowlane, ponieważ zawierają najwięcej kwasów omega 3, a także witamin A i D. Spośród ryb najlepiej wybierać:
• łososia, ale świeżego. Te pakowane w folie, o dłuższym terminie przydatności do spożycia mają duży dodatek konserwantów
• makrela- ale nie wędzona, gdyż takich produktów należy unikać w diecie dzieci
• dorsz, flądra, sola, sandacz, węgorz, okoń
Nie powinno się spożywać takich ryb jak panga czy tilapia, ponieważ są to w większości ryby hodowlane karmione paszami różnego pochodzenia.
Jajka są ważne w diecie niemowląt. Dostarczają bowiem żelaza. Dzieciom można także podawać jaja przepiórcze. Należy jednak pamiętać, że 1 jajku kurzemu odpowiadają 2-3 przepiórcze. Należy pamiętać, że całe jajko można podawać dziecku dopiero w 11-12 miesiącu życia.
Dzieci uczulone na białko mleka krowiego i gluten należy podawać kaszki bezmleczne i bezglutenowe, np. kukurydziana, ryżowa. Zaleca się, aby w pierwszym roku życia produkty zbożowe były wzbogacone w żelazo.
Posiłki dla dziecka powinny być przygotowywane z wykorzystaniem tłuszczy roślinnych jako dodatek do zupy/przecieru jarzynowego, drugiego dania i jarzynki. Z tłuszczy roślinnych najlepiej wybierać oliwę z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy. Nie wolno podawać masła dzieciom uczulonym na białko mleka krowiego.
Kupując gotowe dania ze słoiczka zawsze należy śledzić skład etykiet i wybierać tylko dania specjalnie dla dzieci z alergią, bez dodatku mleka, masła i produktów zbożowych glutenowych (pszenica, owies, żyto, jęczmień).
Odsyłam Panią do artykułu „Bezglutenowa kuchnia”. Znajdzie w nim Pani cenne wskazówki jakich błędów unikać przygotowując dania bezglutenowe.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Dodatki do żywności bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową