Jak ugotować pierwszą zupkę, przecier?
Pierwsza zupka a właściwie przecier dla niemowląt to bardzo prosta sprawa, nie zajmuje wiele czasu.
Pierwszy przecier powinien być jednoskładnikowy. Na samym początku powinniśmy wybrać warzywo, które jako pierwsze chcemy wprowadzić do diety dziecka (marchewka, ziemniak, dynia). Gdy już je kupimy u sprawdzonego dostawcy, możemy zabrać się za gotowanie.
Potrzebne będzie nam masełko (wysokiej jakości lub oliwa z oliwek ,niskoerukowy olej rzepakowy), marchewka, woda oraz mały garnuszek i blender. Zagotujmy niewielką ilość wody około 100-150 ml w małym garnuszku. Następnie na wrzątek wrzućmy obraną i pokrojoną marchewkę. Gotujmy ją około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajmy masełko. Marchewkę miksujemy razem z wywarem. Jak przecier jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody przeznaczonej dla niemowląt. Po ostygnięciu przecier podajemy łyżeczką. Gotowe :).
Prawda, że proste. Kolejne zupki wzbogacamy stopniowo o inne warzywa, możemy dodawać inny tłuszcz. W następnych miesiącach będzie można dodać także mięsko, lub żółtko, kleik zbożowy. Dokładne informacje znajdziecie w aktualnym schemacie żywienia niemowląt oraz w licznych artykułach na naszej stronie. Polecam także korzystać ze sprawdzonych przepisów na dania dla dzieci.
Osobiście zachęcam wszystkie mamy do gotowania. Zajmuje naprawdę niewiele czasu a daje wiele satysfakcji, gdy samodzielnie przygotujemy potrawę dla dziecka.
Justyna Trojaczek
Mama 3,5 letniego Oskarka
Przeczytaj także:
Jak żywić niemowlaka? Aktualny (2007) model żywienia niemowląt karmionych piersią Aktualny (2007) schemat sztucznego żywienia niemowląt
Zasady rozszerzania diety
Jak rozszerzać dietę?
Rozszerzanie diety cd.
Soki własnej roboty w diecie niemowlaka
Jak gotować posiłki dla niemowląt?
Ja przygotować pierwsze stałe posiłki w domu?