Czy to nietolerancja na gluten?
Witam,
mam pytanie odnośnie glutenu, mam 6 miesięcznego syna i kilka dni temu dodałam do zupki jarzynowej pół łyżeczki kaszy mannej błyskawicznej. Zupkę z kaszą manną podawałam przez 4 dni, przez 3 dni kupka była podobna do plasteliny i miała ciemnozielony kolor, syn troszkę się męczył przy jej zrobieniu. W czwartym dniu zrobił luźniejszą, z domieszką śluzu kupkę. Czy dobrze zrobiłam odstawiając na jakiś czas gluten? Czy to oznacza alergię na ten produkt? Kiedy powinnam powtórzyć podanie dziecku kaszy mannej? Pozdrawiam.
Witam,
alergia na pokarmy u dzieci zazwyczaj charakteryzuje się bardziej ostrymi objawami. Najczęstsze oznaki alergii na gluten u niemowląt to głównie biegunka (cuchnąca), wymioty, pokrzywka, zaostrzenie atopowego zapalenia skóry, wodnisty katar, skurcz oskrzeli lub nawet wstrząs anafilaktyczny.
Zmiana wyglądu kupki po podaniu nowego pokarmu jest rzeczą normalną. Układ pokarmowy niemowlęcia jest niedojrzały, bardzo wrażliwy i musi się stopniowo przyzwyczajać do nowych składników diety. Jeśli dolegliwości są dokuczliwe należy na jakiś czas wyłączyć dany produkt i ponowić próbę podania za jakiś czas (kilka, kilkanaście dni).
Każde niepożądane reakcje na podanie glutenu najlepiej jednak skonsultować z lekarzem, który określi dalsze postępowanie.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Gluten w posiłkach dziecka