Kaszka Holly sposób podania
Dzień dobry. Chodzi mi o podanie glutenu. Syn zaczyna 7m. W większości jest na piersi. Od miesiąca dokarmiany mlekiem Holle. Kupiłem kaszkę glutenową Holle z bananami od 6mies. W jaki sposób ją podawać?? Czy muszę ją gotować jak kasze manną? Czy mogę podać ją bezpośrednio do potrawy? I do czego najlepiej tę kaszkę Holle podać? - do mleka matki do mm czy do innych potraw? Dziękuję z góry za poradę. Z poważaniem. W. Świnoujście
W przypadku dzieci karmionych w sposób mieszany, jeśli ilość podawanego w ciągu dnia mleka kobiecego jest większa niż połowa dziennego spożycia mleka, należy stosować zasady schematu żywienia niemowląt dla dzieci karmionych mlekiem kobiecym. Dzieciom karmionym piersią posiłki z glutenem wprowadza się nie wcześniej niż w 5 i nie później niż 6 miesiącu życia. Wcześniejsze wprowadzenie glutenu ma na celu wspomaganie profilaktyki celiakii. Jeżeli nie wprowadzono glutenu do diety dziecka w tym czasie, nie ma powodu do zmartwień. Należy jednak poczekać do 10. miesiąca. Na razie należy więc rozszerzyć dietę dziecka o kaszki bezglutenowe.
Wprowadzając gluten należy zaczynać od niewielkich ilości, 2-3g produktu glutenowego na 100 ml posiłku. Np. do 100 ml przecieru jarzynowego dodać odrobinę (2-3g) kaszki manny dla niemowląt. Na początku można jedynie dodawać produkt glutenowy do posiłków, ponieważ organizm dziecka musi nauczyć się przyswajać gluten. Absolutnie nie można podać 100ml kaszki manny lub innej kaszki glutenowej jako całej porcji. Dziecko, gdy nauczy się przyswajać gluten ( po około 2 miesiącach ekspozycji- dzieci karmione piersią lub 4 miesiącach- dzieci karmione mlekiem modyfikowanym) ilość produktów glutenowych będzie można było zwiększyć.
Ważną zasadą rozszerzania diety malucha jest wprowadzanie pojedynczo niewielkich ilości nowych produktów. Nowość należy podawać przez kilka dni, obserwując uważnie jak dziecko reaguje. Jeżeli nie występują objawy alergii, można wtedy rozszerzać dietę o kolejne produkty. Doradzałabym więc zacząć od włączenia do diety kaszek bez dodatków smakowych i sprawdzić jak organizm dziecka będzie tolerował nowy produkt. Lepiej także wybierać kaszkę bezmleczną. Można ją rozmieszać z wodą, własnym pokarmem lub mlekiem modyfikowanym. Jeżeli maluszek będzie dobrze tolerował nowość, można wtedy dla urozmaicenia podać mu kaszkę owocową.
Kaszki zawsze należy przygotowywać według wskazań producenta na opakowaniu. Można je przygotowywać zarówno na mleku kobiecym jak i modyfikowanym. Dodając do potrawy należy najpierw taką kaszkę ugotować np. na wodzie i dopiero dodać do potrawy, a nie bezpośrednio z opakowania. Kaszka musi się bowiem zdążyć rozgotować. Jeżeli dziecko jest karmione piersią warto kaszki przygotowywać na bazie mleka kobiecego, jest to bowiem najwłaściwszy sposób żywienia niemowląt, ale oczywiście kaszki na mleku modyfikowanym czy jako dodatek do innych potraw są też zdrowe i wartościowe dla maluszka.
Kaszki Holly są godne polecenia. Nie zawierają bowiem dodatku cukru, przez co nie przyzwyczaja się dzieci do smaku słodkiego. Poza tym kaszki są wytwarzane z pełnego przemiału ziarna zbóż, dzięki czemu zawierają więcej substancji odżywczych, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Satino kanapka- biszkopt z nadzieniem mlecznym