Chrupki z ekologicznych zbóż BIO firmy HiPP
Witam, jestem mamą 8 miesięcznej córki. Kiedy znajomi, rodzina przychodzą w odwiedziny, przynoszą chrupki dla dziecka i dziwią się że jeszcze jej nie podaję i nie zamierzam tego robić. Bardzo proszę o opinię czy różnego rodzaju dostępne na rynku tzw. chrupki dla dzieci są ważne w diecie dziecka? Może rozwijają możliwość gryzienia i żucia? Warto je podawać czy to tylko niepotrzebna przekąska między posiłkami? Dla przykładu: Pierwsze chrupki z ekologicznych zbóż BIO firmy HiPP po 7 m-cu Jabłkowe wafelki ryżowe firmy HiPP po 7 m-cu. Dziękuję, Beata.
Chrupki kukurydziane nie mają szczególnych wartości odżywczych, podajemy je więc maluchom w umiarkowanych ilościach. Są one obecne w diecie dzieci ze względu na to, że łatwo może je pogryźć nawet maluch w okresie ząbkowania. Poza tym wprowadzanie bardziej stałej konsystencji pokarmów ma na celu wykształcenie u dziecka umiejętności żucia i gryzienia.
Na rynku jest dość bogaty asortyment takich produktów. Proponuję więc podawać dziecku zdrowszą wersję: chrupki, które w swoim składzie zawierają jedynie kaszkę kukurydzianą lub grys i wodę. Zdecydowanie odradzam zaś kupowanie chrupek smakowych (np. o smaku pizzy, serowe, orzechowe itp.) przygotowanych na wątpliwej jakości tłuszczu, zawierających w składzie sól, cukier, barwniki, aromaty czy inne substancje dodatkowe. Takie produkty są niezdrowe i tym bardziej nie są polecane dla dzieci. Podawane w dużych ilościach przyczyniają się do rozwoju otyłości i innych chorób cywilizacyjnych. Zamiast chrupek może Pani podawać córeczce również małe kawałki pieczywa.
Chrupki z ekologicznych zbóż BIO
Nazwa produktu: Jabłkowe wafelki ryżowe firmy HiPP po 7 m-cu
Podstawowe informacje:
Kategoria: Chrupki
Producent: Hipp
Opakowanie: 35g
Skład:ryż, ryż pełnoziarnisty, sok jabłkowy, witamina B1 z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Energia: 389 kcal
Białko: 6.7g
Węglowodany: 87g
w tym cukry: 15.2g
Tłuszcz: 1.2g
w tym kwasy tł. nasycone: 0.3g
Błonnik: 1.6 g
Sód <0,02 g
Witamina B1 (tiamina): 0.8mg
Zalety:
• w 100% z ekologicznego ryżu BIO
• z sokiem jabłkowym BIO
• z witaminą B1*
• nie zawierają glutenu
• bez dodatku cukru**
• bez dodatku aromatów
• bez dodatku substancji konserwujących i barwników*
Wady:
• chrupki, często dają pomiędzy posiłkami
Co na to ekspert?
mgr Agnieszka Daria Kula, dietetyk
Zgodnie z tym co napisałam wcześniej chrupki z ekologicznych zbóż firmy HIPP są godne polecenia. Jak deklaruje producent zawierają one w swoim składzie jedynie ryż (w tym ryż pełnoziarnisty) i sok jabłkowy. Produkt jest zdrowy, ponieważ nie dodano cukru, soli, aromatów, barwników, substancji konserwujących. Mogą go spożywać również dzieci z nietolerancją glutenu czy celiakią.
Dodatkowym plusem jest to, że składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Generalna ocena w skali 1-5:
5
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także: Serek homogenizowany MenuB z Mlekovity