Ocena żywienia 15 miesięcznej córki
Chciałabym zapytać czy posiłki mojej 15 miesięcznej córeczki są prawidłowe i odpowiednie do jej wieku. Śniadanie 6 rano kaszka na mleku modyfikowanym 230-240ml (ryżowa, wielozbożowa),9.30-10.00 kaszka manna lub ryżowa z kukurydzianą z mlekiem 200-220ml. Dodatkowo czasem córka chce zjeść plasterek sera żółtego np.(goudy). Obiadek ok. 13.30 zupka warzywna (brokułowa z łososiem, pomidorowa z kurczaczkiem, kalafiorowa z żółtkiem etc). i na drugie czasem tylko zjada owoc banan, jabłko, a czasem jakieś kluseczki dla dzieci, pierożka, mięso (gotowane ziemniaczek). 16.30 podwieczorek jogurt + biszkopt lub jajecznica z chlebkiem lub kanapka z serkiem i szynka. Kolacja 20.00- 20.30 mleko 220-240ml, kaszka ryżowa, wielozbożowa lub z bezsmakowym kleikiem ryżowym. Czasem po którymś posiłku daje jej również chrupki dla maluchów kilka sztuk. Oczywiście do posiłku i pomiędzy nimi napoje: herbatki, soki świeże z pomarańczy, grejpfruta, winogron etc., ale również soki bobofruty. Proszę o poradę czy taki schemat żywieniowy jest prawidłowy, i co ewentualnie należy zmienić. Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Witam,
jadłospis dziecka nie zawiera większych błędów. Liczba posiłków i odstępy pomiędzy nimi są prawidłowe (ideałem jest jedzenie co 3 - 3,5 godziny). Posiłki główne, czyli śniadanie, obiad i kolacja powinny być większe (około 200 - 250 g) w stosunku do przekąsek, czyli II śniadania i podwieczorku (100 - 150 g).
Warto powoli rezygnować z błyskawicznych kaszek i kleików dla niemowląt na rzecz samodzielnie gotowanych naturalnych kasz i płatków. Należy je gotować w wodzie i mieszać z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu mlekiem modyfikowanym 3 ("Junior"). Warto wzbogacać je niewielką ilością owoców (świeżych lub suszonych), a także nasionami (dynia, słonecznik, migdały - można je mielić jeśli dziecko nie radzi sobie z ich gryzieniem).
Jeśli dziecko nie zjada drugiego dania na obiad, trzeba zadbać o to by w zupce znalazł się komplet składników: kolorowe warzywa, mięso lub ryba, produkt skrobiowy (kasza, ryż, ziemniak lub makaron), tłuszcz (masło, olej lub oliwa). Jeśli dziecko zjada jajko w ciągu dnia w innej formie, to nie trzeba dodawać do zupki żółtka. Wystarczająca porcja mięsa lub ryby to nie więcej jak 30 g w ciągu dnia (plus ewentualnie mały plasterek wędliny na kanapkę).
Warto od samego początku uczyć malucha jedzenia produktów pełnoziarnistych, dlatego podawane kanapki powinny być na pieczywie razowym lub graham. Obowiązkowo na kanapce (lub obok) muszą znaleźć się świeże warzywa. Należy zadbać o to by podawana wędlina była dobrej jakości (nie wędzona, bez konserwantów, glutaminianu sodu). Najlepiej samodzielnie piec mięso i kroić na kanapki. Warto przygotowywać różnego rodzaju pasty z warzyw i mięsa/ryby/twarogu. Plasterek żółtego sera od czasu do czasu jest dozwolony.
Ilość wypijanego mleka przez dziecko jest wystarczająca (zapotrzebowanie na wapń zapewnia ok. 500 ml mleka modyfikowanego dziennie). Dobrze jest uczyć córkę picia naturalnych fermentowanych napojów mlecznych: jogurtu, kefiru, maślanki. Można przygotowywać z nich też koktajle z owocami.
Idealnym napojem dla dziecka jest woda oraz niesłodzone herbatki owocowe i owocowo-ziołowe. Soki w diecie dzieci powinno się ograniczać do minimum, gdyż stanowią one źródło cukrów prostych. Najlepiej podawać soki świeżo wyciskane, rozcieńczane z wodą co najmniej 1:1.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Ocena jadłospisu 15 miesięcznego dziecka