Święta to czas biesiadowania przy obficie zastawionym stole
Proszę o pomoc co mogę przygotować dla rocznego dziecka na święta. Rozumiem, że pierogi z grzybami odpadają a z pieczarkami, lub zupa pieczarkowa? Będę wdzięczna za przepisy i pomysły. Z.G.
Święta to czas biesiadowania przy obficie zastawionym stole, oczywiście z całą rodziną. Świąteczne dania są pyszne, ale bywa, że ciężkostrawne. Zdarza się, że dziecko jest zbyt małe, by spróbować niektórych specjałów. Dziecko po 1. roku życia może delektować się smakiem delikatnego mięsa z indyka, czy chudego pieczonego schabu. Pamiętajmy jednak by zrezygnować z tłustego sosu. Podobnie jest z uwielbianą przez wszystkich Polaków sałatką jarzynową - zamiast majonezu dodajmy gęsty jogurt naturalny (np. typu greckiego) oraz rybą - zamiast smażyć, upieczmy ją lub ugotujmy na parze. Przed podaniem dziecku wyjmijmy wszystkie ości. Najważniejsze jest by unikać potraw słonych, bardzo tłustych, zawierających dużo masła, czy cukru, które kształtują nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Jeśli nie masz pomysłów na świąteczne potrawy dla swojego dziecka, poniżej przedstawiam propozycje dań dla najmłodszych. Dania te są zdrowe i smaczne – każdy maluch bez grymasów zje całą porcję i poprosi o dokładkę.
Zamiast pierogów z kapustą i grzybami – pierogi szpinakowe lub z łososiem
Święta kojarzą nam się ze smakiem grzybów. Prawie wszyscy je lubią prawda? Jednak nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. Pieczarki pojawiają się w daniach dla maluchów od 9. miesiąca życia, nie ma dokładnych wytycznych co do tego od kiedy można zacząć je podawać. Jedni uważają, że mogą pojawić się w diecie roczniaka, a inni – zdecydowanie później. Grzyby (również pieczarki) są ciężkostrawne. Ściany ich komórek zawierają nieprzyswajalną substancję przypominającą chitynę, z której zbudowane są pancerzyki owadów. Nie tylko dziecko, ale nawet dorosły człowiek może mieć po nich wzdęcia, bóle brzucha czy biegunkę.
Zamiast tradycyjnego mięsnego bigosu – bigos warzywny
Zmodyfikowana forma będzie lekka, bez tłustego mięsa, dzięki czemu dziecko nie będzie miało problemów z brzuszkiem.
Zamiast wędlin – gotowane mięsko
Wędliny zawierają dużo soli, konserwantów, stabilizatorów, emulgatorów i innych zbędnych dodatków do żywności. Lepszym rozwiązaniem, będzie ugotowanie kawałka mięsa z dużą ilością przypraw. Dzięki temu będziesz doskonale wiedziała, co je Twoje dziecko. Obecnie ilość wędlin nie tylko w diecie dziecka, ale i naszej powinna być jak najmniejsza.
Zamiast smażonych kotletów – pieczone pulpeciki
W święta na stołach królują mięsa, toteż nie może ich zabraknąć na talerzu Twojego malucha. Świetną alternatywą dla smażonego mięsa, będą klopsiki upieczone w piekarniku.
Zamiast ciast z kremem – biszkopt z owocami, galaretką i odrobiną śmietanki.
Słodkie świąteczne ciasta oblane lukrem, z ogromną ilością masła czy margaryny w postaci kremu zdecydowanie nie są odpowiednie dla najmłodszych smakoszy. Zdrowszą alternatywą może być biszkopt.
Potrawy te przygotujemy w domu bez większego wysiłku. Najważniejsze, by cieszyć się świętami w rodzinnym gronie.
mgr inż. Paulina Roziewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Jak zdrowo jeść w Święta?