Sezonowe Pyszności - Truskawki
Smakiem świeżych, polskich truskawek możemy cieszyć się już w drugiej połowie maja. Są one niewątpliwie najbardziej wyczekiwanymi owocami sezonowymi. Warto w sezonie dodatkowo je zamrozić, by móc cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą.
Truskawki zajadane pod różną postacią dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. W diecie niemowląt mogą pojawić się wraz z innymi owocami już na etapie rozszerzania diety, jeśli oczywiście nie ma przeciwwskazań do ich spożywania (alergie, nietolerancje- truskawki są bogate w salicylany- dzieci ze stwierdzoną nadwrażliwością powinny ich unikać).
Właściwości i skład truskawek
-
Truskawki są owocami niskokalorycznymi- 100g owoców to jedyne 33 kalorie, w 90% składają się z wody, dzięki czemu posiadają właściwości moczopędne.
-
Są bogatym źródłem witaminy C- posiadają jej znacznie więcej niż cytrusy. W 100 g owoców znajduje się aż 66 mg witaminy C.
-
Zawierają w 100g aż 133g potasu- składnika mineralnego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
-
Są bogate w błonnik- w 100g owoców znajduje się prawie 2 g włókna pokarmowego. Jest ono pomocne w walce z zaparciami, dodatkowo wpływa korzystnie na układ krążenia, gdyż obniża stężenie złego cholesterolu frakcji LDL.
Pomysły na wykorzystanie truskawek w jadłospisie dzieci:
Truskawkowy koktajl:
Składniki:
-
Garść truskawek
-
Banan
-
Szpinak
-
Woda
-
Dodatkowo: nasiona chia
Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zblendować.
Taki koktajl można dowolnie modyfikować. Dodatkowo można wzbogacić go np.: w płatki owsiane, mleko, orzechy i inne nasiona.
Budyń z kaszy jaglanej z musem truskawkowym
Składniki:
-
4 łyżki kaszy jaglanej
-
1 łyżka wiórek kokosowych
-
1 szklanka mleka krowiego/roślinnego/wody
-
garść truskawek
-
dodatkowo: orzechy, listki mięty
Przygotowanie budyniu: przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy w wybranym płynie na wolnym ogniu (niemieszany), pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe. Ugotowaną kasze blend ujemy na gładką masę.
Truskawki oczyszczamy, zblendujemy.
Podanie: budyń przekładamy do miseczki, na wierzch polewamy mus z truskawek, dodajemy posiekane orzechy. Możemy udekorować listkami mięty.
Placuszki bananowe z truskawkami
Składniki:
-
1 dojrzały banan
-
2 łyżki mąki razowej
-
½ szklanki mleka krowiego lub roślinnego
-
Garść truskawek
Przygotowanie placuszków: banana rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy do uzyskania gęste masy. Smażymy na złoty kolor na małej ilości tłuszczu.
Gotowe placuszki podajemy z pokrojonymi truskawkami lub w postaci musu. Możemy dodatkowo dodać startą na tarce gorzką czekoladę.
Lody truskawkowo-bananowe
Składniki:
-
Garść zamrożonych truskawek
-
Banan
-
Jogurt naturalny
Przygotowanie: Świeże truskawki włożyć do zamrażarki na godzinę. Następnie zblendować z bananem i jogurtem naturalnym.
Sylwia Pacyna
Dietetyk
Przeczytaj także: Przepis na egzotyczny sorbet z musem truskawkowym
Żródła: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. : Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.