Wprowadzenie glutenu
Proszę o informację jak powinnam wprowadzać gluten i jak długo te małe ilości. Już się pogubiłam wszędzie piszą coś innego. A moje dziecko skończyło 6 miesięcy i muszę mu już je wprowadzić a nie wiem zupełnie jak. Będę wdzięczna za pomoc.
Gluten to białko roślinne, występujące w pszenicy, jęczmieniu życie, orkiszu i ich przetworach oraz posiłkach/produktach, do których produkcji zostały wykorzystane.
Według obecnych zaleceń dotyczących żywienia niemowląt, nie ma znaczenia kiedy do diety dziecka zostanie wprowadzony gluten. Zalecenia te oparte są na wynikach badań, które mówią, że na rozwój alergii na gluten czy celiakii nie ma wpływu wiek dziecka w momencie wprowadzenia glutenu do diety. Czynnikiem, który również nie ma wpływu na to czy rozwiną się te choroby jest sposób karmienia dziecka (karmienie dziecka piersią czy mlekiem sztucznym) podczas rozszerzania diety o „produkty glutenowe”. Dlatego nie musi Pani się nadmiernie śpieszyć i denerwować tym, że nie wprowadziła Pani jeszcze glutenu do diety dziecka. Wobec nowych zaleceń należy go traktować tak jak pozostałe produkty uzupełniające.
Wprowadzanie glutenu należy rozpocząć od małych ilości. Najczęściej podaje się 2-3g kaszki manny (mniej więcej pół małej łyżeczki) na 100ml zupki lub mleka jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym. W dniu, w którym będzie wprowadzała Pani gluten nie należy podawać dziecku żadnych innych nowych produktów uzupełniających. Po podaniu glutenu należy uważnie obserwować dziecko czy nie wykazuje żadnych niepożądanych reakcji (ból brzuszka, biegunka, skórne reakcje alergiczne, niepokój dziecka, nadmierny płacz).
Jeśli reakcje takie nie występują, może Pani kontynuować podawanie glutenu w kolejnych dniach. Jeśli jednak zauważy Pani coś niepokojącego, należy zrezygnować z rozszerzania diety o gluten i powrócić do tego za kilka dni, znowu bacznie obserwując reakcję dziecka. Jeśli znowu pojawią się niepokojące objawy należy udać się do lekarza prowadzącego.
Tak jak napisałam wcześniej wprowadzanie glutenu należy rozpocząć od niewielkich ilości - około ½ łyżeczki, raz dziennie. Może to być kaszka manna lub inna kaszka czy kleik zawierające gluten. Podawać je można z zupką, mlekiem modyfikowanym czy z mlekiem mamy na łyżeczce jeśli nadal karmi Pani piersią. Następnie w trakcie dalszego rozszerzania diety należy stopniowo zwiększać ilość glutenu, tak aby mniej więcej za dwa miesiące ilość kaszki / kleiku glutenowego podwoiła się (około 6g na 100ml zupki czy mleka modyfikowanego). Ilość tą również należy nadal zwiększać, tak aby za kolejne 2 miesiące w diecie dziecka pojawiła się już kaszka / kleik glutenowy jako samodzielny posiłek. W kolejnych miesiącach dieta dziecka powinna zostać również rozszerzona o inne produkty zawierające gluten takie jak: niewielkie ilości pieczywa, biszkopty czy sucharki.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Gluten