Bezglutenowe ciasto z gruszkami i cynamonem
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Średnie gruszki (dojrzałe, lecz nie rozpadające się, słodkie | 5 | szt |
Olej kokosowy | 1 | szklanka |
Mąka kukurydziana | 1 | szklanka |
Skrobia ziemniaczana | 0,5 | szklanki |
Siekane orzechy włoskie | 0,5 | szklanki |
Sok z cytryny | 2 | łyżki |
Jaja | 3 | szt |
Brązowy cukier (może być również zwykły, biały cukier) | 1 | szklanka |
1 opakowanie cukru waniliowego | 1 | szt |
Cynamon | 2 | łyżeczki |
Miód do polania ciasta | 1 | łyżka |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Dla dziecka od 2. roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Rozpuścić w rondelku olej kokosowy (naturalnie występujący w stanie stałym).
- Umyć i obrać ze skórki gruszki, a następnie pokroić na ćwiartki (można też cieniej – na ósemki, lub plasterki). Do tak przygotowanych gruszek dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać a następnie odstawić.
- Do przygotowanej miski wsypać mąkę kukurydzianą, dodać skrobię ziemniaczaną i siekane orzechy. Całość wymieszać łyżką.
- Wyjąć jajka z lodówki, ogrzać a następnie wybić do miseczki oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem waniliowym oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do masy żółtkowej dodać mieszaninę mąki i orzechów i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek, wymieszać. Następnie ostrożnie dodawać pozostałą część piany cały czas lekko mieszając, by zachować puszystość ciasta.
- Masę wyłożyć na dno wcześniej przygotowanej okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 190 °C (ustawić na grzanie z góry i z dołu).
- Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone w plastry lub w ćwiartki/ósemki gruszki, posypać je cynamonem.
- Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
- Upieczone, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i polać po wierzchu miodem. Można podawać zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Smacznego!