Bezowe tarteletki z truskawkami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 3 godziny
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Pozostałe składniki: (25 dag truskawek, 200 ml śmietany kremówki, 1 opakowanie śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka listków mięty lub melisy) | 1 | szt |
Składniki na bezy: (6 białek, 250-300 g cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, szczypta soli). | 1 | szt |
Opis
Do przygotowania bezowych tarteletek można wykorzystać też gotowe duże bezy.
Przygotowanie
-
- Na kilka godzin przed przygotowaniem bez, jajka (białka) wyjąć z lodówki i potrzymać w temp. pokojowej. (Zimne białka gorzej się ubijają.)
- Aby piana była sztywniejsza dodać do białek szczyptę soli.
- Białka ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Muszą być bardzo sztywne.
- Cukier dodawać partiami, po ok. 2 łyżki, cały czas ubijać.
- Robiąc to wszystko dość sprawnie, gdyż bezy nie lubią zbyt długiego ubijania białek.
- Następnie dodać skrobię, dalej ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny, ubijając.
- Piekarnik nastawić na 75°C.
- Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem bezy w kształcie serca lub innym wg uznania.
- Suszyć ok. 3 h w piekarniku nagrzanym do ww. temperatury i zostawić je tam do wystudzenia.
- Po wystudzeniu z bez odciąć czubki. Truskawki oczyścić i dokładnie osuszyć. Klika dużych truskawek pokroić w plasterki i odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z odciętymi kawałkami bez.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
- Dodać mus truskawkowy, wymieszać. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Na każdej bezie ułożyć po kilka plasterków truskawek i zrobić keks ze śmietany. Udekorować miętą.
- Smacznego.