Czekoladowa szarlotka- obłędna :)
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (ewntualnie 2-3 łyżki piany z białek, cukier do oprószenia piany z białek, bita śmietana, lody waniliowe lub sos waniliowy) | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (6 łyżek kakao, 2 szklanki mąki pszennej, 150 g miękkiego masła, 7-8 łyżek cukru, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2-3 łyżki zimnej wody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (jeśli będzie potrzeba by rozluźnić ciasto)) | 1 | szt |
Składniki na masę: (1,20 kg kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta), 25 g masła, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta kardamonu, 50 g posiekanej czekolady deserowej, 1/2 szklanki cukru (lub więcej, zgodnie z upodobaniami smakowymi)) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Przesiać do miski mąkę i kakao.
- Dodać masło i wcierać je palcami, aż ciasto będzie przypominało zacierki.
- Dosypać cukier i zamieszać.
- Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i wyrobić ciasto, jeśli będzie za suche, by je zagnieść, dodać odrobinę wody lub śmietany.
- 2/3 ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim tortownicę o śr. 21 cm (spód i boki formy - mniej więcej do 2/3 wysokości).
- Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Z pozostałej części ciasta uformować kulę również schłodzić.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
- Jabłka wrzucić do rondla, dodać masło, cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną (ok 15. min.).
- Na koniec dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
- Zostawić, aby nieco przestygły, następnie dodać posiekaną czekoladę.
- Pozostała schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm i powycinać z niego foremką gwiazdki, kwiaty, liście etc.
- Widelcem ponakłuwać ciasto w formie i podpiec około 10-15 min w temp. 180°C.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć na nie masę jabłkową.
- Na wierzchu ułożyć gwiazdki z ciasta (kwiatki, listki itp.).
- Posmarować je cienko białkiem i oprószyć cukrem.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, aż ciasto z wierzchu będzie zarumienione i chrupiące.
- Podawać na ciepło lub zimno, szczególnie polecam z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.
- Smacznego. :)