Kukurydziane muffinki
Autor: Marta Hyla
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Cukier 2 łyżeczki | 1 | szt |
Jajka 2szt. | 1 | szt |
Kaszka kukurydziana 3/4 szklanki | 1 | szt |
Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki | 1 | szt |
Mleko 1 szklanka | 1 | szt |
Olej 5 łyżek | 1 | szt |
Proszek do pieczenia 1 łyżka | 1 | szt |
Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki | 1 | szt |
Twaróg 100g | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Kaszkę kukurydzianą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać.
- Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, olejem i twarogiem.
- Powstałą masę połączyć szybko z przygotowaną wcześniej mieszaniną składników suchych.
- Napełnić ciastem foremki na muffinki (do połowy foremki), po uprzednim wysmarowaniu ich olejem.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C i piec ok. 25 min.
- Po upieczeniu odczekać 10 min, wyjąć z foremek.
- Można podawać na ciepło.