Lekkie jak puch muffiny z rabarbarem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (300 g rabarbaru, 3 łyżki cukru pudru) | 1 | szt |
Składniki na ciasto:( 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 kostki masła, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią, 1/2 szklanki mleka) | 1 | szt |
Składniki na kruszonkę:(1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g masła | 1 | szt |
Opis
Muszę przyznać, ze zakochałam się w tych muffinach… Wyjątkowo puszyste, delikatne, po prostu pyszne… jedne z lepszych jakie jadłam. A od muffinek oczekuję naprawdę dużo. ;) Szczerze polecam wypróbować, przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a efekt naprawdę robi wrażenie. :) Przepis Bajaderki z forum cincin. Zmieniłam tylko mąkę na torową i odrobinę proporcje na kruszonkę.
Przygotowanie
-
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło utrzeć na puch mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy, miksować aż masa będzie puszysta.
- Dodać jajka i dokładnie ubić.
- Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
- Ciasto przełożyć do foremki.
- Składniki na kruszonkę połączyć (masło można roztopić) i palcami uformować kruszonkę.
- Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem. Ułożyć na ciasto w foremce, lekko wciskając w ciasto. Posypać przygotowaną kruszonką.
- Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut, aż wierzchy będą złociste.
- Smacznego.