(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (300 g powideł śliwkowych, wiśnie drylowane z kompotu (słoik ok 720 ml), 300 g posiekanych orzechów włoskich) | 1 | szt |
Składniki na bezę: (5-6 białek, 1 i 1/3 szklanka cukru pudru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 200 g masła, 5-6 żółtek) | 1 | szt |
Składniki na masę kremową: (2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3-5 łyżek cukru, 16 g cukru waniliowego, 150 g masła, aromat waniliowy lub śmietankowy opcjonalnie) | 1 | szt |
Składniki na polewę czekoladową: (50 g czekolady gorzkiej, 2-3 łyżki kakao, cukier do smaku, 20 g masła) | 1 | szt |
Opis
Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, można zrobić jeden większy placek, a po upieczeniu podzielić go na dwie części.
Jeśli chcemy mieć wersję light, możemy pominąć w kremie masło i zrobić z pozostałych składników sam budyń.
Do polewy można dodać ok. pół łyżeczki żelatyny wtedy będzie jeszcze bardziej lśniąca, ja nie dodawałam.