banner

Serniczek z serka wiejskiego

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 7 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Serniczek z serka wiejskiego

Składniki

Nazwa Ilość
Serek wiejski 300 g
Galaretka malinowa 1 szt
Maliny 100 g
Proso ekspandowane - 4 łyżki 100 g
Nasiona chia - 2 łyżki 20 g

Opis

1. Serki wiejskie mają w swoim składzie sól – przez to deser nie jest zalecany na początku rozszerzania diety. Odpowiedni dla dzieci powyżej 1 roku życia.

2. Z tego przepisu wychodzą 3 desery – każdy po ok. 6 łyżek masy serowej.

3. Masa serowa tężeje bardzo szybko. Już po kilku minutach możesz położyć owoce.

Przygotowanie

    1. Rozpuść galaretkę w ½ szkl. gorącej wody. Ostudź.
    2. Zblenduj serek na gładką masę.
    3. Wlej galaretkę i jeszcze chwilę zblenduj.
    4. Dodaj do masy ekspandowane proso i wymieszaj.
    5. Przełóż do pucharków lub niskich szklaneczek.
    6. Maliny rozduś widelcem, dodaj nasiona chia i wymieszaj.
    7. Połóż owoce na stężałym serniku.
    8. Schłodź w lodówce min. 30 minut.
    9. Udekoruj ekspandowanym prosem.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.