Strucla serowo-cytrynowa z kruszonką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (1,5 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kefiru/maślanki, 1 duże jajko, 1,5 czubatej łyżki cukru, szczypta soli, 2 łyżki masła, 7 g drożdży świeżych, skórka otarta z połowy cytryny plus sok z niej wyciśnięty) | 1 | szt |
Dodatkowo do posmarowania strucli przed pieczeniem: (1 jajko, 1 łyżka mleka). | 1 | szt |
Kruszonka: (50 g mąki pszennej, 25 g cukru z prawdziwą wanilią, 30 g masła). | 1 | szt |
Nadzienie: (250 g twarogu tłustego lub półtłustego, 1 żółtko, 1/3-1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią, 25 g masła o temperaturze pokojowej, skórka otarta z 1 cytryny, skórka kandyzowana pomarańczowa lub cytrynowa (opcjonalnie). | 1 | szt |