Tradycyjna polska szarlotka
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (2 szklanki mąki, 2-3 żółtka, 150 g masła, 2 łyżki śmietany, 1/2 szklanki cukru) | 1 | szt |
Składniki na masę jabłeczną: (2 kg jabłek (antonówki, papierówki, szara reneta) ok. 1 szklanki cukru w zależności od kwaśności jabłek (moje były bardzo kwaśne, więc użyłam około 1,5 szklanki), 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, garść rodzynek,2 łyżki mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- Najlepiej w następującej kolejności. Zmieszać w misce mąkę i cukier, dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło i żółtka. Zagnieść.
- Dodać 2 łyżki śmietany. Ponownie zagnieść.
- Ciasto uformować w kulę i włożyć na ok. 30 min do lodówki.
- W międzyczasie przygotować masę z jabłek.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda.
- Wrzucić jabłka do dużego rondla, garnka, dodać odrobinę wody i poddusić.
- Kiedy jabłka zmiękną dodać cukier, cynamon, goździki i rodzynki.
- Poddusić jeszcze chwile, ale nie za długo, tak by masa nie była rozgotowana i były w niej widoczne kawałki jabłek.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, poddusić jeszcze minutę, mieszając.
- Zestawić. z ognia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Formę ( u mnie tortownic o śr. 24 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
- Spód formy wylepić połową ciasta (można go ponakłuwać i podpiec około 10 minut w piekarniku, ale nie jest to konieczne).
- Jeśli nie podpiekamy spodu, to obsypujemy go nieco bułką tartą, by wchłonęła wilgoć jabłek.
- Masę jabłeczną wyłożyć na spód.
- Pozostała część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka (można też po prostu pokruszyć na wierzch, bez wałkowania).
- Piec ok 50-60 minut, jeśli podpiekaliśmy spód ciasta, to około 40-45 minut.
- Jeśli góra za bardzo się przypieka można przykryć ją folią aluminiową.
- Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego :)