banner

Budyń waniliowy z borówkami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Budyń waniliowy z borówkami

Składniki

Nazwa Ilość
Borówka amerykańska 2 łyżki
Cukier 3 łyżki
Mleko 3,2% 1,5 szklanka
Wanilia laska 1 szt
Mąka ziemniaczana 1,5 łyżka
Żółtko 2 szt
Cukier waniliowy 15 g
Mąka pszenna 1 łyżka

Opis

Przygotowanie

    1. Do garnka wlej szklankę mleka, laskę wanilii, cukier waniliowy oraz cukier. Zagotuj. Uważaj, aby się nie przypaliło.
    2. W międzyczasie żółtka, obie mąki wymieszaj w 1/2 szklanki mleka. Zmiksuj na gładką masę.
    3. Wyjmij laskę wanilii.
    4. Dodaj zmiksowane żółtka z mąką do gotujacego się mleka z cukrem. Ugotuj budyń. Musisz szybko i dokładnie mieszać inaczej zrobią się grudki.
    5. Budyń przelej do salaterek i odstaw do ostygnięcia.
    6. Udekoruj borówkami. Zamiast borówek możesz użyć innych owoców sezonowych.
    7. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.