Bułeczki orkiszowe inaczej
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Drożdże świeże | 45 | g |
Cukier | 1 | łyżeczka |
Gorąca woda | 0,5 | szklanki |
Jajko | 1 | szt |
Mąka pełnoziarnista orkiszowa | 4 | szklanki |
Prażone otręby pszenne | 2 | łyżki |
Siemię lniane | 0,5 | szklanki |
Zimne mleko | 0,5 | szklanki |
Oliwa z oliwek | 1,5 | łyżka |
Woda | 1 | łyżka |
Oregano suszone | 1 | łyżeczka |
Sól | 2 | łyżeczki |
Opis
Najpyszniejsze bułeczki jakie mi wyszły. Przepis nieco podobny do poprzedniego, jednak te wychodzą dużo bardziej chrupiące.
Przygotowanie
-
- Zagotuj wodę.
- W szklance wymieszaj gorącą wodę z mlekiem.
- W misce wymieszaj drożdże z mlekiem, 4 łyżkami mąki oraz cukrem. Odstaw na 20-30 minut do ciepłego miejsca.
- Do rozczynu z drożdży dodaj mąkę (najpierw ze trzy szklanki. Ostatnią szklankę dodawaj powoli aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta- nie powinno oblepiać rąk).
- Do ciasta dodaj łyżkę oliwy, sól, oregano. Odstaw na 40 minut do ciepłego miejsca.
- Gdy ciasto ładnie urośnie dodaj siemię lniane oraz prażone otręby pszenne. Dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 235 stopni.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj odrobiną oliwy.
- Uformuj bułeczki. Wierzch bułek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody.
- Piecz w piekarniku przez 25 minut.
- Smacznego.