Chleb pszenny pełnoziarnisty (chleb graham)
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 55 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
50g świeżych drożdży (teoretycznie jest to 14g suchych drożdży, lecz świeże lepiej pracują) | 1 | szt |
Ciepłe mleko | 250 | ml |
Cukier | 1,5 | łyżeczka |
Mąka | 1 | łyżka |
Sól | 2 | łyżeczki |
Olej rzepakowy | 100 | ml |
Ciepła woda | 250 | ml |
Jaja M | 2 | szt |
ok. 6 szklanek mąki pełnoziarnistej 2000 (tj. 1kg i pół szklanki) | 1 | szt |
Opis
Przepis na 3 bochenki.
Przygotowanie
-
- Mieszamy wszystko (50g świeżych drożdży, 250ml ciepłego mleka, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (np. wkładamy do nagrzanego do 30st. C piekarnika)
- Gotowy rozczyn wlewamy do miski.
- Dodajemy wodę, olej, jajka, sól i mąkę, mieszamy, wygniatamy ciasto, dość długo, wtedy jest lepsze.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (np. znów piekarnik 30st.C).
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, chwilę ugniatamy i przekładamy do foremek lub formujemy bochenki.
- Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, by jeszcze podrosły.
- Można piec wszystkie na raz, 55 minut w 180st.C z termoobiegiem.