banner

Chrupiące czekoladowe ciasteczka owsiane

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Chrupiące czekoladowe ciasteczka owsiane

Składniki

Nazwa Ilość
2-3 łyżki otrębów 1 szt
350 g płatków owsianych 1 szt
50 g rodzynków lub żurawiny 1 szt
75 g czekolady deserowej, posiekanej 1 szt
1 łyżka miodu 1 szt
1/3 szklanki cukru 1 szt
120 g masła 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i miód.
    2. Gotując na małym ogniu wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
    3. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, otręby i starannie wymieszać.
    4. Dodać posiekaną czekoladę i rodzynki, dokładnie wymieszać.
    5. Przełożyć do natłuszczone formy o średnicy 20 x 20 cm i docisnąć.
    6. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg).
    7. Gdy ciasteczka nieco przestygną, zaznaczyć porcje nożem.
    8. Pokroić na ciasteczka, gdy ciasto całkowicie wystygnie.
    9. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.