Czekoladowe ciasto jaglane
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Sucha kasza jaglana | 1 | szklanka |
Olej | 4 | łyżki |
Jajka | 3 | szt |
Czubate łyżki gorzkiego, prawdziwego kakao | 6 | łyżek |
Suszone daktyle | 0,75 | szklanki |
Proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki |
Jogurt naturalny | 0,75 | szklanki |
Płatki migdałów do posypania | 1 | szt |
Opis
Należy odpowiednio przygotować kaszę, by pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku: najlepiej przelać kilkukrotnie suchą kaszę zimną wodą, aż do momentu gdy woda będzie czysta, można też dodatkowo sparzyć ją gorącą wodą by zniwelować goryczkę. Innym sposobem jest całonocne moczenie kaszy w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny lub mleka.
Składniki na 10 porcji ciasta.
Dla dziecka od 2. Roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Suchą kaszę przepłukać na sitku 3-krotnie zimną wodą.
- Ugotować kaszę w 2 szklankach osolonej wody.
- Ostudzoną kaszę przełożyć do miski.
- Dodać olej, jajka, kakao, proszek do pieczenia, pokrojone drobno daktyle i jogurt naturalny.
- Całość zblendować na jednolitą masę.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem o wymiarach 20x30 cm.
- Masę przełożyć na papier, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
- Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Podawać przestudzone i pokrojone na kawałki. Smacznego!